Nestabilní vesmír, který se vzpírá logice času vytváří Peeping Tom. Belgický soubor vystoupil na 35. ročníku Tance Praha

29. červen 2023

Nestabilní vesmír, který se vzpírá logice času vytváří ve svých inscenacích belgických soubor Peeping Tom. Na 35. ročníku festivalu Tanec Praha uvedl inscenaci Diptych: The missing door and the lost room. Diváky tak zavedl do temného světa na pomezí reality a snů.

Inscenace Diptych: The missing door and the lost room, soubor Peeping Tom

V uzavřeném prostoru a na palubě lodi se odehrávají dva díly taneční inscenace Diptych: The missing door and The lost room. Belgický soubor Peeping Tom v ní vytváří temný svět na pomezí reality a snů. Nestabilní vesmír, který se vzpírá logice času, prostoru a nálady je prostředí příznačné právě pro soubor Peeping Tom. Divák se tak stává svědkem – nebo spíše voyeurem – toho, co obvykle zůstává skryté a nevyřčené.

Inscenaci Diptych: The missing door and The lost room uvedl festival Tanec Praha v rámci svého 35. ročníku. Díky působivým vizuálním a zvukovým efektům připomínaly scénické výjevy obrazy jako z filmu. „Vše je založeno na správném načasování. Timing je důležitý a všechny složky musí do sebe přesně zapadat – světlo, zvuk, pohyb. Chceme, aby napětí, které vzájemný vztah těchto složek vytváří, přešlo i na diváky. Přirozeně jsou takové režijní postupy výzvou, stejně tak i pro tanečníky a tanečnice. Musí být přesní, neomylní a nesmí se nechat příliš unést. Filmové postupy odráží i naší tendenci ukazovat na jevišti v reálném čase „detaily", tedy to, co snadno uděláte ve filmu, ale už mnohem hůř na jevišti.“ Říká v rozhovoru zakladatelka a choreografka souboru Peeping Tom Gabriela Carizzo.

Spustit audio

Související