Tipy na víkend v Pardubickém kraji: velikonoční program na Svojanově i jízda historickým motoráčkem do Borohrádku

28. březen 2024

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Přijďte oslavit Velikonoce na Zelenou bránu v Pardubicích, přivítejte jaro v Zemi Keltů v Nasavrkách nebo zajděte na velikonoční jarmark do Lanškrouna.

Na hradě Svojanov připravili speciální velikonoční program. V pátek se tam od 16 hodin můžete přijít podívat na divadelní pohádku plnou tradic, pranostik i pověr. Na páteční a sobotní večer jsou pak naplánované oživené prohlídky gotických částí hradu. Vstupenky si raději předem rezervujte.

Velikonoce na střeše Pardubic

Velikonoce můžete přijít oslavit na Zelenou bránu v Pardubicích. Od čtvrtka do pondělí tam budou zájemci vyrábět papírové ozdoby nebo přáníčka. Nebudou chybět ani velikonoční perníčky, dvoumetrová pomlázka a slámové kraslice. Kdo přinese vlastní nazdobenou kraslici, bude mít vstup na vyhlídku zdarma.

Historické jízdy

Historickým motoráčkem Hurvínek se můžete svézt v pátek z Pardubic do Borohrádku. Z hlavního nádraží vyjede v 9:12, zpět se vrátí před 13. hodinou. V pondělí pak bude po Pardubicích jezdit historický trolejbus. Jízdní řád najdete na stránkách www.motoracek.cz.

Vlak motoráček

Jarmark, řemesla i divadlo

Velikonoční jarmark bude v sobotu na Zámku Lanškroun. Od 13 do 17 hodin se můžete těšit na zážitkovou řemeslnou dílnu, vystoupení Hřebečského tanečního souboru, řezbářskou show, divadelní pohádku a další program. V městském muzeu navíc budou velikonoční dílny.

Velikonoce v Automatických mlýnech

Do pardubických Automatických mlýnů můžete o víkendu vyrazit na Street food party. V sobotu i v neděli program začne v 10 hodin. Kromě ochutnávek pokrmů jsou připravená také pohádková představení, dětské dílničky, folklorní vystoupení souboru Radost nebo komentované prohlídky areálu.

Jak vypadá jaro u Keltů?

V Zemi Keltů v Nasavrkách budou návštěvníci o víkendu vítat jaro. V sobotu a v neděli budou zájemci plést pomlázky nebo ozdoby z proutí, barvit vajíčka a ochutnávat jarní dobroty keltské kuchyně. Na sobotu je navíc naplánovaný jarní rituál. Od pátku do pondělí budou přístupné komentované prohlídky areálu.

Tisíce vojáků, jedna výstava

Tento týden v Pardubicích začala výstava s názvem Velká válka. Ve státním okresním archivu na Bělobranském náměstí se tak můžete seznámit s osudy desítek tisíc vojáků první světové války z Pardubicka a okolí. Výstava je přístupná každé pondělí a středu od 8 do 17 hodin.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.