Nová expozice. Muzeum Chalupění v Radči se spojilo s Vojenským muzeem z Malých Svatoňovic

11. září 2022 07:35

Do muzea v Radči u Úpice se stěhuje Vojenské muzeum z Malých Svatoňovic. Válečné exponáty z různých období jsou zatím uložené v krabicích a čekají na chvíli, kdy pracovníci připraví jedno křídlo bývalého kravína, kde Muzeum Chalupění sídlí. Prostory jsou zatím prázdné, ale zaplnit by se měly během zimních měsíců. 

Procházíme obrovskými prostorami Muzea Chalupění. Myslím si, že by takové prostory kdejaké muzeum či instituce mohla závidět. František Hlavica mne vede do zadních prostor.

Čtěte také

Je tu vymalováno, co tady teď vznikne? „Mělo by tady vzniknout opět Vojenské muzeum jaké bylo v Malých Svatoňovicích. Budou tu expozice ve stejném přadí, jako byly tam. To znamená, byla tam jako první expozice k Prusko - rakouské válce a pak až do současné doby, dá se říct.“

Část exponátů je už tady složena, jdeme se na ně podívat. „Ale moc toho neuvidíme, protože máme vše přikryto, zejména kvůli prašnosti. Tak pojďme do půdního prostoru."

Půda plná pokladů

„Je to doslova půda plná pokladů. Nejen toho našeho, ale i toho, co tu má uloženo samotné Muzeum Chalupění. Jejich depozit.

Do muzea v Radči u Úpice se stěhuje Vojenské muzeum z Malých Svatoňovic

A kolem nás vůně půdy jako u babičky. Tady bych asi vydržela hodně dlouho. „Ano. Tady máme uloženy nějaké věci. Hlavně stejnokroje, které byly v muzeu. Ty jsou tu z různých období.

Čtěte také

Vojenské pláště vypadají, že jsou z doby 2. světové války. „Jsou tu další exponáty, také nějaké informační panely na stěny. Obrazy a dokumentační i fotografické materiály. To vše se potom bude následně umisťovat do expozic dole.

Už je nějaká představa, jak se bude onen výstavní prostor zaplňovat? „Ano. Do prostoru to bude rozděleno podle období, do kterého exponáty spadají. Bude se to umisťovat pěkně za sebou, aby měli návštěvníci hezký přehled, dodává František Hlavica.

Novou expozici vojenské historie v Muzeu Chalupění v Radči na Trutnovsku budou mít možnost návštěvníci spatřit od příští turistické sezóny.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související