O budoucnosti děčínské loděnice se bude rozhodovat v květnu. Lodním dopravcům by chyběla

26. duben 2024 11:14

České loděnice z Děčína hledají investora, který by firmě pomohl z finančních potíží. Společnost je v úpadku. Minulý týden uplynul termín, kdy se mohli ke svým pohledávkám věřitelé přihlásit. Provoz loděnice je zásadní pro dopravce na řece. Rejdaři se proto s jednatelem loděnic snažili vyjednat podporu ministerstva dopravy. Neúspěšně.

„Byla ambice přesvědčit pana ministra o tom, aby infrastrukturu, která patří mezi ty základní a kritické, stát koupil,“ potvrzuje spolumajitel firmy s lodní dopravou a zároveň předseda Svazu lodní dopravy Lukáš Hradský a dodává: „V západní Evropě je běžné, že přístavy a takové věci vlastní stát nebo město – ti je potom pronajímají nějakým provozovatelům, aby fungovaly.“

Ministerstvo dopravy čeká na výsldky insolvenčního řízení

Kvůli pravidelným kontrolám technického stavu a kvůli dostupnosti v případě havárie potřebují rejdaři loděnici v dosahu. Speciálně tu v Děčíně.

„Tady ta křešická loděnice je jediná, která dokáže vytáhnout 100metrové a delší lodě, protože třeba do Chvaletic se nevejdou – tam jsou komory jen 86metrové,“ vysvětluje Lukáš Hradský.

Navíc po prosincových povodních je dno řeky zanešené a v současnosti se podle něj do Chvaletic dostanou jen lodě s ponorem maximálně 80 centimetrů.

„Uvědomujeme si potřebu mít zázemí pro servis a technické zkoušky lodí v České republice. I proto jsme v dané věci v kontaktu se zástupci města Děčín, abychom hledali možná řešení. Nemůžeme předjímat výsledky insolvenčního řízení na loděnici a momentálně nic slíbit,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

V křešické loděnici se zatím práce nezastavily

Zakázky teď České loděnice v Křešicích podle jednatele Sergeje Kravčenka mají: „Práci máme zajištěnou ještě na několik měsíců. V současnosti máme rozpracované tři, čtyři zakázky v opravárenství plus nějaké zakázky – ve šrotaci lodí jsme přijali novou zakázku, která potrvá zhruba měsíc a půl.“

Minulý týden uplynula lhůta, kdy se mohli věřitelé přihlásit ke svým pohledávkám. Vrchní soud nevyhověl odvolání a tím ani požadavku na možnost zahájení reorganizace. O ní bude desátého května rozhodovat po schůzi věřitelů společně s insolvenčním správcem nově zvolený věřitelský výbor.

Spustit audio

Související