Objevte s Expedicí Z101 kouzelný ostrov Réunion a připomeňte si, kdo byl Rolan Garros

6. květen 2022

Další oblastí, kterou Expedice Z101 prozkoumává mimo trasu první cesty pánů Hanzelky a Zikmunda, je ostrov Réunion. Ostrov patří Francii a je oblíbenou turistickou destinací. Pokud jste na něm ještě nebyli, máte teď možnost díky expediční reportáži Českého rozhlasu Zlín.

Čtěte také

Reunion znamená francouzsky spojení, sdružení. A právě tak se jmenuje další ostrov, který na svých cestách po stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda „objevuje“ Expedice Z101.

Ostrov je fakticky nejvýhodnější výspa EU, přičemž jeho obyvatelé jsou směsice Evropanů, Afričanů a Indů. Hlavními příjmy jsou turismus a pěstování cukrové třtiny. 

Nejslavnějším rodákem ostrova je Roland Garros, Byl to letec a stíhací pilot v 1. světové válce, je po něm pojmenováno i letiště. Byl to také milovník ragby a tenisu, proto se po něm jmenujei grandslam ve Francii a na stadionu Rolanda Garrose se hraje French Open. Do třetice. miloval také auta a výrobce aut Peugeot tak vyrobil na jeho počest speciální limitovanou edici.

Roland Garros má na svědomí první nonstop přelet Středozemního moře v roce 1913.

Na začátku války nikoho moc nenapadlo využívat letadlo jako útočný prostředek, piloti létali coby průzkumníci, vzájemně se zdravili, i když byli oficiálně nepřátelé. Traduje se historka, že Garros během jednoho z letů použil svůj služební revolver a opakovaně vystřelil na německé letadlo, a tak prý vznikla myšlenka na konstrukci stíhacích letadel. Později si nechal do letounu nainstalovat kulomet a 1. 4. 1915 zaznamenal jako první člověk v historii letectví sestřel. Sestřelen byl 5. 10. 1918, den před svými 30. narozeninami.

V reportáži s cestovatelem Tomášem Vaňourkem objevíte krásy Réunionu i to, jak si tu dnes Rolanda Garrose připomínají.

Dobrodruh Tomáš Vaňourek jede ve stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda

Expedice Z101

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na rozhl.as/ExpediceZ101, všechny reportáže si můžete pustit i v podcastových aplikacích mujRozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související