Ochranáři přírody monitorují na Broumovsku výskyt výra velkého, důležitého dravce pro ekosystém

6. březen 2022 07:50

Ochranáři přírody zjišťují, jestli žije na Broumovsku výr veliký. Je to důležitý dravec, který významně pomáhá udržovat místní ekosystém v rovnováze. Zhruba před sto lety byl v oblasti zjištěn jeden jediný pár, v loňském roce jich bylo o mnoho víc.

Čtěte také

S Petrem Kafkou z CHKO Broumovsko se prodíráme houštinou nedaleko Martínkovic. Teď jsme se zastavili uprotřed lesa a tady je v prázdné PET lahvi, který je přidělána na stromě, ukrytý mikrofon.

„Tady jsme nainstalovali na dvě noci diktafon, který snímal zvuky lesa. A byl zaměřen zejména na noční zvuky. Můžeme se podívat, jestli se nám podařilo něco nahrát. Vidím, že tam nějaká nahrávka je, takže to fungovalo.“

„Mělo se nahrávat čtyři hodiny večer při stmívání a potom zase naopak nad ránem čtyři hodiny při rozednění. Celkem mám v prostoru umístěno sedm takových diktafonů, což nám umožňuje být vlastně na sedmi místech současně. Což nám potom umožňuje porovnávat, jestli je tady jeden pár výrů nebo jich je i víc. Na počítači se to celkem jednoduše porovná.

Petr Kafka kontroluje diktafon umístěný v lese

Jaký byl v minulosti výskyt výra velikého právě na Broumovsku? „Například před 100 lety se tady psalo jen o jednom páru a byla to rarita. Jejich počet potom postupně rostl a v současné době můžeme říct, že v té ptačí oblasti je kolem 10 až 12 párů.

Co to znamená pro tuto oblast? Je to důležitá součást místní přírody? „Broumovsko je jednou z oblastí, kde je výrů nejvíce, široko daleko. Mají vazbu zejména na skály a výr je, podobně jako další predátoři, klíčovou složkou v tom celém ekosystému.

Čtěte také

„Můžeme říci, že tady na Broumovsku většinu jejich potravy tvoří drobní hlodavci, jako jsou například hraboši na polích, vysvětluje Petr Kafka.

Vracíme se zpátky do auta a poslechneme si, co je na nahrávce. „Jsou tam celkem čtyři nahrávky, protože diktafon byl v lese umístěn na dvě noci. Někdy na té nahrávce třeba není vůbec nic, jindy se tam mohou objevit i zvuky tří až čtyř sov. Záleží hodně na počasí a také na momentální aktivitě ptáků. Jak se jim zrovna chce ozývat nebo ne.

Vyhodnocení prvních nahrávek bude trvat několik dnů. Další diktafony budou ochranáři rozmísťovat po okolí Broumova i v dalších týdnech.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související