Opavský magistrát přišel údajně o desítky milionů

14. září 2001
Pod kůži

Podle usnesení finančního výboru radnice jde o důsledek nevýhodného prodeje městského tepelného podniku, který dříve vlastnil městské kotelny. V usnesení je uvedeno, že město prodalo tuto společnost hluboko pod cenou. Městský rozpočet tak přišel až o 150 milionů korun. Členové finančního výboru proto vyzvali 20 opavských zastupitelů, kteří prodej odhlasovali, aby co nejdříve složili své funkce. Magistrát tak čelí největší kritice za poslední roky.

Vedení opavského magistrátu zatím nepřijalo žádné konkrétní stanovisko k tomuto závažnému obvinění. Faktem je, že město prodalo tepelný podnik společnosti Opatherm, a to za 146 milionů korun. Podle šéfa finančního výboru Vojtěcha Turka je to žalostně málo.

Vojtěch Turek: Nebyla, podle názoru nejenom mého, ale celého finančního výboru a dalších lidí, stanovena správná kupní cena, bylo prodáváno za cenu účetní, nikoliv tržní. Můžeme mluvit o rozdílu v ceně řádově v desítkách milionů korun.

Další škoda měla vzniknout tím, že město do kupní ceny nepřipočítalo asi 7 milionovou daň z převodu nemovitostí. Podle Turka stačilo chvíli počkat a daň se platit vůbec nemusela.

Vojtěch Turek: Ovšem je tu třetí a největší škoda, která se bohužel projeví až v příštích letech. Veškeré objekty, které jsou napojeny na tyto kotelny, tak po zrušení regulace cen tepla budou zcela vydány na milost a nemilost kalkulacím, do kterých bude zahrnut i případný zisk, který v případě, že byly tyto kotelny v majetku města, nebylo nutno zahrnovat.

Závislost občanů na - dnes už bývalých - městských kotelnách povede, jak dodal Vojtěch Turek, k cenovým machinacím a tlaku zajistit si kotelny soukromé, tedy vlastní. Tam ale lidé zřejmě narazí na městskou vyhlášku a chystaný zákon o ochraně životního prostředí. Místostarosta Opavy Václav Klučka byl výzvou k odstoupení těsné většiny, tedy 20 zastupitelů, překvapen.

Václav Klučka: Pokud jde o její obsah, považuji věc za nesmírně populistickou. Jakékoliv úvahy o tom, jestli mohlo město obdržet 200, 300, 400 nebo 500 mil.Kč, jsou v tomto okamžiku pouze spekulací.

Některé body usnesení finančního výboru jsou podle Klučky přinejmenším diskutabilní.

Vojtěch Klučka: Platíme daň z každého prodeje. Daň je zakomponována v tomto systému státu a my jsme povinni ji odvádět. Já jsem nezpůsobil to, že se do základního jmění NTPO dostalo souhrnně číslo nemovitostí a jejich vybavení. My máme platit daň z nemovitostí, a to není strojní vybavení. Já jsem přesvědčen, že město se zachová natolik čestně, že nebude dále obviňováno z toho, že by krátilo daně.

Sporný prodej opavských městských kotelen bude jedním z nejožehavějších bodů úterního jednání zastupitelstva. Názory totiž rozdělily i členy ČSSD, kteří mají spolu s ODS zásadní vliv na hospodaření města.

Přepsal: Česká informační agentura

autoři: mta , mrk , spr
Spustit audio

Více z pořadu