Opravy zámku v Ploskovicích za 25 milionů korun zdárně pokračují

9. prosinec 2014

Na zámku v Ploskovicích je na zimu nebývale živo. A to nejen kvůli přípravám na speciální vánoční program, ale především kvůli pokračujícím rozsáhým opravám. Na místě, kde se v minulosti procházeli například Princ s Večernicí, teď totiž potkáte hlavně dělníky. Pracují na rozsáhlé opravě takzvaného úřednického domu. Jak opravy za celkem 25 milionů korun pokračují?

Rekonstrukcí nyní prochází vedlejší budova zámku. Jde o budovu č. p. 38, tzv. úřednický dům. Jeho generální rekonstrukce začala letos, na začátku roku a měla by trvat do října příštího roku. A co se za tu dobu stihlo opravit?

„Jsou hotové veškeré rozvody, dělají se podlahy a hlavně už je hotový celý plášť budovy. Na opravu ještě čeká fasáda, která se bude dělat na jaře. Až bude budova hotová, tak tam bude spoustu krásných prostor a zázemí - jak i pro návštěvníky, tak pro zámecké zaměstnance,“ vysvětlila kastelánka ploskovického zámku Jana Zimandlová.

Ploskovice - opravy na zámku

A jak se v Ploskovicích chystají prostory využít?

„Tak hlavně tam budeme mít krásnou malou kavárničku i s posezením venku, na což se moc těšíme, protože to návštěvníci určitě přivítají. Dále tam bude i nová recepce, pokladna. Bude ta i depozitář a nějaké inspekční pokoje,“ říká kastelánka zámku.

Práce pokračují podle plánu. Sem tam se nějaká komplikace vyskytne, ale vždy se dá dobře napravit. Nepracuje se jen na opravě budovy, ale také v zámeckých zahradách. Nastává totiž konec vegetačního období, takže se započalo i s pracemi v parku a ošetřují se vzrostlé stromy.

I přes to, že tu návštěvníci mohou potkat stavbaře a projíždějíci stavební vozy, je zámek pro návštěvníky otevřen. První akcí, na kterou mohou návštěvníci v nejbližsí době přijít, je vánoční výstava, která se koná od 10. do 14. prosince. Všechny posluchače srdečně zveme.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio