Optická koherentní tomografie neboli OCT zabudovaná přímo do mikroskopu pomáhá při očních operacích

4. duben 2022

Oční lékaři mají k dispozici stále novější metody vyšetření i nové vylepšené metody operační. Právě o tom dnes hovoříme s oftalmologem MUDr. Vladimírem Kordou, Ph.D., primářem  očního centra OFTEX v Hradci Králové. 

Tak co máte nového? Chceme představit nový mikroskop, který se využívá právě při očních operacích.

Čtěte také

Máme toho hodně nového, ale vybral jsem téma, které se týká operační techniky. Při operaci používáme mikroskop, abychom viděli dobře na to, co provádíme na oku. Jsou různé typy mikroskopů a nám se teď podařilo od jedné zahraniční firmy pořídit mikroskop, který je kombinován ještě s dalším vyšetřením.

To znamená, že nejen toho pacienta při operaci a ty jednotlivé struktury oka vidíme dobře pomocí správného zvětšení, nový mikroskop má detailnější rozlišení, což je jeho velká přednost, ale ještě větší předností je, že můžeme ještě při operaci zároveň ještě použít tzv. optickou koherentní tomografii.

Čtěte také

Když operujeme třeba na očním pozadí různé choroby, jako jsou různé vazivové struktury a membrány, které porůstají a pokrývají různé části očního pozadí, tak už si při operaci můžeme ověřit, jestli jsme celou část toho vaziva odstranili nebo tam ještě něco zůstalo. Ukáže nám, kde ještě při operaci pokračovat a v jakém rozsahu membránu odstranit.

Někdy se přeci jen stane, že mikroskop a operatér nemusí všechno při operaci správně vidět a tohle vyšetření při operaci, tzn. oční CT, všechno do detailů zobrazí a tím se zvětší preciznost a odstranění všech nesprávných částí struktur choroby se podaří provést přesněji.

Operace očí se může odehrávat laserem nebo tam vkládáte speciální čočky. U každé operace používáte tento mikroskop nebo jen při určitých vadách?

Čtěte také

Pro operace laserem jsou samostatně mikroskopy součástí onoho laseru. A právě všechny ostatní operace, ať už je to operace šedého zákalu nebo implantátu nitroočních čoček, a právě i hlavně operace očního pozadí, tak tam používáme mikroskop.

Potřebujeme zvětšit ty struktury, ať už je to oční čočka, kde je šedý zákal. To zbětšení je několikanásobné, pohybuje se třeba od 5× až 12× či 20×, podle potřeby konkrétního operatéra. A také podle toho, jakou část oka si potřebujeme při operací zvětšit, abychom dobře viděli detaily.

Vyšetření se jmenuje oční CT. Je tam nějaký rozdíl, když vyšetřujete tímto zařízením samostatně a nikoliv při operaci?

Oční CT používáme už asi od roku 1996. Samozřejmě s vývojem se ty schopnosti OCT výrazně zlepšily, jsme schopni teď dělat vyšetření, které má takzvané rozlišení. To znamená, že jedna z těch struktur, které vidíme hlavně na očním pozadí, tak je kolem 3 až 5 mikronů, co je skutečně už velmi jemná struktura, kterou jsme schopni vyšetřit.

MUDr. Vladimír Korda ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

A vznikají už právě i mikroskopy, kde je do nich OCT už přímo zabudované. My si uděláme OCT před operací, u pacienta zjistíme konkrétní onemocnění, většinou se právě týká očního pozadí. A při operaci provádíme určité úkony, které by měly zajistit úpravu.

Můžeme se tak podívat, jestli se nám na povrchu určité centrální části podařilo takovou jemnou vrstvu odstranit celou. A hlavně různé vazivové struktury, a to je právě velký přínos. Mohli jsme OCT udělat až po operaci, kdy jsme zjistili, že se ještě při operaci některé struktury mohly lépe odstranit. Teď, díky OCT, to už může udělat během operace.

Celou radioporadnu s MUDr. Vladimírem Kordou, Ph.D. si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související