Opuštěné koupaliště v Brandýse záplatují dobrovolníci, letos ho chtějí napustit

24. duben 2024 08:12

Skupina dobrovolníků v Brandýse nad Orlicí se rozhodla vlastními silami dát do pořádku uzavřené městské koupaliště. Přírodní plovárna ze 70. let je mimo provoz dva roky, už letos v létě by se tam ale lidé mohli znovu vykoupat. Dobrovolníci tam chodí na pravidelné brigády.

„Scházeli jsme se tu se spolužáky už jako děcka od základky a dál, trávil jsem tady hromadu času a celé léto. Proto jsem si říkal, když jsem viděl, jak to tady postupně zaniká, že to je škoda,“ říká Lukáš Nový, který dal dohromady skupinu dobrovolníků, a domluvili se, že koupaliště obnoví.

2 roky vypuštěné a opuštěné

„Není to určitě mojí zásluhou, je nás tady víc takových. Dali jsme se nějak do kupy a začali přemýšlet, jestli by bylo reálné to tady dát dohromady,“ říká Nový, zatímco jeho kolegové odstraňují v areálu náletové dřeviny a nakládají na malý traktor.

Na celém pozemku už stihli posekat trávu. „Když jsme sem přišli, tak tady byla zanedbaná zeleň, trávník vypadal šíleně,“ ohlíží se Lukáš Nový. Poslední dvě léta bylo totiž koupaliště uzavřené a nikdo do areálu nechodil.

Prostřední bazén chtějí brigádníci na léto 2024 zprovoznit

Dobrovolníci se pustili i do opravy bazénů. „Začínali jsme brouzdalištěm, obrousili jsme zdi, vyčistili, zametli nepořádek a chystáme se vápnit. Potom bychom to mohli už napustit, protože tam nejsou žádné velké škody, aby voda unikala,“ popisuje dobrovolný opravář.

Následně by podle Nového mělo přijít na řadu prostřední bazén. V současné době dobrovolníci řeší otázku, zda stěny utěsní betonem, nebo nějakou folií. Část stavebního materiálu poskytne město. Materiál bude tvořit největší část nákladů, které přesahují možnosti dobrovolníků.

Dobrovolníci ze sociálních sítí

Opravu velkého bazénu dobrovolníci letos zřejmě nezvládnou a plánují ji spíše na příští rok. „Ale přemýšlíme i o provizorním napuštění v letošním roce. Mohl by to být takový průtokáč, kde by sice byla studená voda, ale aspoň by tam nějaká byla.“

Dobrovolníci založili na Facebooku skupinu Koupaliště Brandýs, kde se mohou hlásit další pomocníci. Během týdne se do skupiny přidalo přibližně 200 lidí a mnoho z nich podle Nového chce s obnovou koupaliště pomáhat. „Plno lidí se hlásí ať už na brigády, nebo nabízejí stavební materiál a techniku.“

Pak Petr, který s pracemi pomáhá, dříve na koupališti dělal plavčíka: „Poprvé jsem tady dělal v roce 2001, už tenkrát koupaliště bylo v dezolátním stavu, ale i tenkrát jsme to s pár dobrovolníky dali do kupy, aby se to dalo provozovat.“

Dobrovolníci by rádi začali s napouštěním brouzdaliště a malého bazénu 1. června, všechno ale ještě závisí na dohodě s obcí. Letos by měl areál fungovat zdarma jako přírodní koupaliště se vstupem na vlastní nebezpečí.

Spustit audio

Související