Organizace pomáhající bezdomovcům v Ústeckém kraji se chystají na zimu

1. listopad 2023 09:30

Na nadcházející zimu už se připravují různé organizace, které pomáhají bezdomovcům. V Ústí nad Labem například přibývá žen na ulicích – tomu místní charita přizpůsobuje své služby.

V noclehárně v charitním domě Samaritán na Klíši je nově připraveno šest z 19 lůžek pro ženy, dosud to byly jen dvě postele.

Noclehárna je v zimě tradičně hodně využívaná. Když nestačí postele, přidá charita židle. Také azylový dům je podle vedoucí Venduly Krištofové zaplněný hlavně ženami.

Letos poprvé mohou lidé koupit takzvanou nocleženku i pro ústeckou noclehárnu. Stojí 50 korun a charitě pokryje náklady na jednu noc pro jednoho člověka bez domova.

Přímo v ulicích pak nově budou terénní pracovníci podle Krištofové v chladných dnech bezdomovcům dávat deky nebo jednorázové spacáky.

Připraveno mají také 300 KPZ – krabiček s různými základními potřebami, jako jsou třeba kartáček na zuby a pasta. Tentokrát v nich je podle Krištofové o něco víc základního zdravotnického materiálu, přibyla do něj i energetická tyčinka nebo ponožky.

Na pomoc lidem bez domova se připravují i organizace v dalších městech

V Teplicích už se na zimu připravují v nízkoprahovém centru Květina. Podle jeho vedoucí Barbory Vernerové už tam lidem bez domova vaří čaj a počítají i s krizovými židlemi v mrazivých nocích.

V Děčíně bezdomovcům pomáhá křesťanské společenství Jonáš. Podle jeho vedoucí Šárky Malevičové mají na letošek přichystanou novinku – v mrazech od - 10 °C budou lidem bez přístřeší poskytovat přespání ve spacácích na karimatkách. Počítají přitom s kapacitou do 20 osob. V této souvislosti žádají veřejnost o spacáky, karimatky, teplé oblečení a zimní obuv nebo finanční dar – třeba na čaj nebo na vitamín C.

Naopak v Lounech a Žatci takové možnosti nejsou – působí tam jen Český červený kříž, který je ze zákona nemůže poskytovat. V Žatci jsou ale ještě volná místa v ubytovně pro muže, kterou Český červený kříž provozuje – právě tam přibývá mužů-bezdomovců, ať už po rozvodu nebo po návratu z vězení.

Spustit audio

Související