Ozvěny olympiády v Tokiu očima atletky Lady Vondrové a herečky s japonskými kořeny Naomi Adachi

24. září 2021

Úspěšná atletka Lada Vondrová a Naomi Adachi, "Ninja - spojka z Tokia", herečka a moderátorka s japonskými kořeny, jsou Pátečními hosty Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně.

Atletka Lada Vondrová, česká reprezentantka specializující se na běh na 400 m a běh na 400 m překážek. V dětství začínala s fotbalem, kde to dotáhla dokonce až na reprezentační úroveň. Ale od 16 let se už věnuje jen atletice. V roce 2019 na mistrovství Evropy v atletice do 23 let v Gävle získala v běhu na 400 m stříbrnou medaili časem 52,40 sekundy. Na Evropských hrách 2019 v Minsku se podílela na stříbru smíšené štafety.

Krátce před svou olympijskou premiérou v japonském Tokiu se stala mistryní Evropy do 23 let. V estonském Tallinnu vyhrála finále na 400 mětrů v osobním rekordu 51,19 sekundy a vylepšila druhé místo z roku 2019.

V Tokiu postoupila do olympijského semifinále na trati 400 metrů z třetího místa v rozběhu v osobním rekordu 51,14 sekundy. „I když tu nebyli diváci, panovala na stadioně skvělá atmosféra. A že jsem mohla běžet vedle Alisson Felixové, to byl masakr."

Její sportovní motto zní: „Holka, to doběhneš."

Moderátorka a herečka Naomi Adachi díky tatínkovi považuje Japonsko za svůj domov. „V osobním životě jsem Češka a v pracovním naopak Japonka," směje se.

„Japonce vždy překvapím svojí bezprostředností. Nestydím se říct, co si myslím. To se v Japonsku nesluší, tam se holka musí stydět. Ale myslím si, že když se tak chovám, spoustě Japonců se to líbí."

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s Ladou Vondorovu a Naomi Adachi si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.