Paní má se má, Tak já jdu dál a další známé písničky zazpíval Tomáš Linka s kapelou Starý fóry v Českém rozhlase České Budějovice

Ještě jednou se v Koncertních ozvěnách vrátíme k vystoupení brněnské countryové kapely Starý fóry a legendy tohoto žánru Tomáše Linky, zpěváka a hráče na foukací harmoniku, člena slavných kapel Greenhorns a Fešáci. Společně zahráli ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice v únoru 2016. 

„Když mi zavolal Jindra Kameníček, abych zaplnil díru v programu jeho Starých Fórů po již tehdy nemocném Jindrovi Šťáhlavském, byl jsem, přiznám se, poněkud skeptický. Už jsem starší pán, mám leccos za sebou a nerad se pouštím do nových projektů. Ale nakonec jsem se nechal přesvědčit a musím uznat, že koncerty se Starými fóry v brněnské Kinokavárně byly a jsou moc fajn. Ovšem když přišel Jindra s tím, že bych se měl podílet i na novém CD kapely, byl jsem přímo zaskočen. Neměl jsem totiž žádné písničky, jen pár starých textů v šuplíku. Když jsem pak ale slyšel, co z těch textů udělali Milan Potůček a Jindra Kameníček za hezké a příjemné písně, tak jsem s nadšením řekl: Jdu to do toho s vámi.“

Čtěte také

Tato slova připsal Tomáš Linka onehdy k albu, které před zhruba osmi roky se Starými fóry natočil. A s touto kapelou do toho šel i 17. února 2016 v rozhlasovém sále U Tří lvů, jmenovitě s již zmíněným kapelníkem, zpěvákem a kytaristou Jindrou Kameníčkem, zpěvačkou Martou Margoldovou, pianistou a zpěvákem Milanem Potůčkem, bubeníkem Ondřejem Potůčkem, kytaristou Petrem Balášem, baskytaristou Ivanem Hrubým a houslistou Jakubem Výborným.

V druhém sestřihu z tohoto povedeného koncertu nechybí ani staré oblíbené Linkovy písně z časů Greenhorns nebo Fešáků jako Paní má se má nebo Tak já jdu dál.

Vystoupení v Českém rozhlase České Budějovice před více než pěti roky bylo, jak řekl kapelník Jindra Kameníček, značeno jednou historickou důležitostí. Bylo to vůbec poslední hostování Tomáše Linky na koncertu Starých fórů, tedy countryové skupiny mající za sebou už patnáct let existence... A tou rozlučkou byly Sirky neboli odlehčená verze starého křesťanského a v country zdomácnělého songu Will the Circle Be Unbroken.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.