Pavel Šporcl ovládl Českou dvanáctku: Mám velkou radost, že instrumentálka může bodovat v hitparádě

26. duben 2024

Hostem PéHáčka a Lady Klokočníkové byl v pátek 26. dubna v rozhlasové kavárně houslový virtuos Pavel Šporcl, který mimo jiné všechny pozval na další, už 66. ročník Kocianovy houslové soutěže, a také na hudební festival Kocianovo Ústí, kde hned několikrát vystoupí.

Hlavní tváří 66. ročníku Kocianovy houslové soutěže, která doprovází hudební festival Kocianovo Ústí, a také předsedou poroty bude houslový virtuos Pavel Šporcl, který také v Ústí nad Orlicí hned několikrát vystoupí.

Rozhlas je o něco málo starší než já, ale má babička se dožila krásných 101 let. Takže já se vůbec té stovce nebráním.
Pavel Šporcl, houslový virtuos

Pavel Šporcl je houslový virtuóz světového renomé. Jedná se o velmi výraznou a silnou uměleckou osobnost, laureáta mnoha předních houslových soutěží, dnes patrně vůbec nejpopulárnějšího českého umělce působícího v oblasti vážné hudby.

Čtěte také

Dal jste si krásný dárek ke svým narozeninám. Obsadil jste první příčku hitparádě nových českých písniček populární hudby na Českém rozhlase.
Je to pravda, jak se říká, mám číslo 1, tedy hit! Což je samozřejmě obrovský úspěch. Před několika lety jsem už získal první takové ocenění, teď je to podruhé. A pro mne, jako instrumentalistu, je to veliká čest a pocta. Výhra pro všechny instrumentalisty jako takové. Má zkrátka smysl dělat tuto práci.

My pro vás máme také dárek k vašim 51. narozeninám. Je to luxusní publikace Českého rozhlasu, která byla vydána ke 100. výročí zahájení rozhlasového vysílání u nás.
Moc děkuji. Rozhlas je tedy o něco málo starší než já, ale nesmějte se, má babička, kterou jsem opravdu miloval, se dožila krásných 101 let. Takže já se vůbec té stovce nebráním. Naopak, jdu tím směrem a snažím se žít tak, abych se tohoto požehnaného věku dožil.

Čtěte také

Nevím sice, jestli budu ještě schopen hrát na housle, ale těším se na těch dalších 50 let, stejně jako jsem si užil těch prvních 50 let.

Jak jste oslavil své narozeniny? Bylo to prací?
Měl jsem takový pracovní den. Nejdříve jsem byl součástí tiskové konference, protože jsem ambasadorem zajímavého projektu k prevenci srdečních onemocnění. Potom jsem byl řešit různá nahrávání, protože mám nový rockový projekt, budu nahrávat rockovou hudbu, ty největší hity 60. let minulého století. Na to se moc těším.

A pak jsem rovnou jel do Českých Budějovic, mého rodného města, kde jsem zahrál českou hymnu na začátku finálového utkání volejbalové extraligy. A volejbalisté Jihostroje České Budějovice se vlastně připojili ke gratulantům, protože mi dali obrovský dárek tím, že získali mistrovský titul.

Pavel Šporcl hostem Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s Pavlem Šporclem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související