Peklo pro nájemníky z Krnovské ulice v Opavě

26. květen 2004
Pod kůži

Plíseň, popraskané zdi a zazděná okna. Tak bydlí nájemníci jednoho z domů na Krnovské ulici v Opavě. Majitel domu jim už několik let dělá ze života doslova peklo a podle všeho je chce odtud za každou cenu vystrnadit, a to bez toho, aby jim zajistil náhradní byt. Tři rodiny se zatím marně dovolávají svého práva a platné nájemné smlouvy. O tom, že nejde o výmysly, se na vlastní kůži přesvědčil Martin Knitl z Českého rozhlasu Ostrava. Kvalita bydlení tady připomíná všechno možné, jenom ne začátek 21. století.

Petr Nohel: Tady je vlastně ložnice, tady byl původně dětský pokoj, ale z toho důvodu, že tady zazdil ty okna, oddělal ty obvodové zdi, tak vidíte, jak sem zatéká, takže to je vlastně další věc, kdy máme strach, že začne padat omítka.

Martin Knitl: Petr Nohel, jeden z řádně platících nájemníků, ukazuje, jak vypadá odkrytá střecha nad promáčeným stropem. Rozebrané schodiště a stavba další budovy v režii majitele domu v těsné blízkosti oken.

Petr Nohel: V roce 1999 koupil dům, poté jsme museli vyklidit sklepy, sundat sušáky z oken a nepřál si, aby chodily návštěvy, protože to je jeho dům. To znamená i rodina, kdokoliv, kdo by přišel. Omezil přístup k popelnicím a když jsme nechávali odpadky přede dveřmi, když byly dveře od popelnic zamčené, chtěl po nás, ať si je necháváme doma, třeba i 4 dny. Na jaře zakázal vhazování reklamních letáků do domovních schránek, přičemž letos v březnu se schránky ztratily úplně. Potom následoval rok 2000, kdy jsme museli sundat televizní antény, protože mu to prý hnulo se střechou a poškozuje statiku domu.

Martin Knitl: A další nájemnice Alice Malíková. Kromě jiného má už roky rozbitou koupelnu.

Alice Malíková: Ten odpad tam není, ten je prokopnutý, takže vlastně když to takhle pustím, takže ta voda teče vlastně dolů do kýble, který potom musíme vzít a vylévat prostě do té vany, takže umývadlo vlastně ani nepoužíváme.

Martin Knitl: Kdyby vám nabídl odpovídající byt, šli byste skutečně?

Petr Nohel: Určitě, šli bychom a velmi rádi, protože sami tady vidíte, jak to tady vypadá.

Martin Knitl: Dům patří Antonínu Volnému, podnikateli, který se navenek těší vcelku dobré pověsti. Proč zazdívá okna? Jasnou odpověď jsme bohužel nezískali. Nešťastní obyvatelé domu se obrátili na Opavský magistrát, vždyť přece majitel evidentně porušuje nájemní smlouvu. Nájemníci ale nebyli ze zákona účastníky stavebního řízení a přístavbu, která zrušila okna a znemožnila vytápění plynovými radiátory, nemohli ovlivnit, poznamenal primátor Zbyněk Stanjura.

Zbyněk Stanjura: V případě nedohody, tak velmi těžko my vystupujeme jako arbitr, abychom řekli: To je ten dobrý a to je ten špatný. Za prvé to úplně přesně neumíme poznat a za druhé abychom tu roli arbitra mohli efektivně hrát, tak by všichni zúčastnění museli přijmout, že my jsme ten arbitr a přijmout to naše doporučení. K nám se to už dostává ve fázi, kdy velmi často ty možnosti komunikace mezi nimi jsou omezené.

Martin Knitl: Takže soud, jediná cesta, dodává Jan Vozárik ze Sdružení nájemníků. Každý, podobně postižený, má s největší pravděpodobností nárok alespoň na slevu z nájmu.

Jan Vozárik: Měl by tedy využít možnosti a prostě žádat prostřednictvím soudu toho majitele bytu o zajištění náhradního bytu, pokud tedy tento byt se stal neobyvatelným.

Martin Knitl: Minimálně jeden z bytů v dotyčném domě je dlouhodobě neobyvatelný. Píše se ve zprávě Krajské hygienické stanice. Právě tuto listinu si nájemníci pečlivě schovávají. Ještě jednou Petr Nohel a Alice Malíková.

Alice Malíková: Zimu přežíváme katastrofálně. Máme sice dvoje kamna na tuhá paliva, jezdíme po marketech, kupujeme brikety ekologické, sem tam dva, tři pytle uhlí, které si doneseme do bytu, složíme na terasu, popřípadě do kuchyně a ještě mezitím máme elektrické dvě malé kamínka, kolem toho vlastně děti sedí a zahřívají se, protože byt se vytopit nedá, strop je 3,80 metrů, je to vysoké. Zima v tomhle bytě je doopravdy mínus 10.

Petr Nohel: Mám takový dojem s rodinou, že to je z toho důvodu, aby nás vyštval z bytu ven.

Martin Knitl: Podobný osud určitě prožívají nejenom obyvatelé domu na Krnovské 11 v Opavě. Většinou se shodují v tom, že poruší-li povinnosti nájemník, je s ním majitel hotový jedna dvě. Komplikuje-li život sám majitel, zastání se dá najít vesměs pouze u soudu, což je ale cesta drahá a nejistá až do samotného konce.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu