Petr Šimůnek z KSČM: Dochází k překreslování vývoje historie druhé světové války a osvobození Prahy

Socha maršála Koněva v Praze v Dejvicích by měla být kulturní památkou. Alespoň podle místopředsedy KSČM Petra Šimůnka, podle kterého nelze překrucovat fakta o osvobození Prahy. Jak se dívá na plán vybudovat pomník Vlasovcům v pražských Řeporyjích?

„Jedná se o určité tlaky v české společnosti přepsat historická fakta ohledně druhé světové války a ukončení druhé světové války v Praze,“ vysvětluje důvody akce u sochy Koněva za přítomnosti ruského velvyslance a Koněvovy vnučky.

Čtěte také

Moderátorka Marie Bastlová v té souvislosti připomíná, že Praha 6 se rozhodla, že na svém území pomník maršála Koněva nechce a navrhuje ho přesunout. K tomu ale podle Šimůnka není důvod, a přepisování historie už je ve zdůvodňování přesunutí pomníku. V něm se podle něj píše, že maršál Koněv se svou armádou přišel už do osvobozeného města.

„To ale není pravda,“ konstatuje s tím, že Rudá armáda 6. května připravila pražskou operaci, která byla završena 9. května.

Moderátorka Marie Bastlová pokládá otázku, proč by si maršál Koněv, který se podílel na krvavém potlačení maďarského povstání v 50 letech, zasloužil pomník více než Vlasovci, kteří mají také rozporuplnou historii, ale objektivně přispěli k osvobození Prahy v květnu 1945.

„Musíme brát, za jakých podmínek přispěli a proč přispěli. Maršál Koněv velel jednotkám Rudé armády a spřáteleným armádám, které Praze přinesly skutečnou svobodu… Vlasovci vraždili při celé cestě z Ruska až po Prahu,“ argumentuje.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio

Související