Plošný zásah nepomohl. V Chrudimi začala další vlna deratizace

26. březen 2024 10:05

Chrudim pokračuje v boji proti potkanům. Radnice sice vloni spustila mimořádný plošný zásah, stoprocentně úspěšný ale nebyl. Začalo proto další kolo, zaměřené na velká sídliště.

Tentokrát se otrávené návnady objeví jen na některých velkých sídlištích. Právě kolem velkých bytových domů je podle radnice situace nejhorší. Deratizační firma se zaměří na sídliště Větrník, Šance a sousední Hradištní ulici, tedy na místa s vysokými paneláky a několika tisíci obyvateli. Vyčistit je potřeba plochu asi 50 000 m2.

Pozor na otrávené potkany

Postup bude stejný jako vloni. Deratizátoři do nalezených nor umístí otrávenou návnadu ve formě granulátu. Místo pak označí varováním nebo vlaječkou. Opatrní by měli být hlavně majitelé domácích zvířat. Návnady sice obsahují látku, která by měla kočky nebo psy odpuzovat, lákat je ale mohou otrávení potkani.

Ale radnice znovu žádá obyvatele města o spolupráci. Aby byl zásah proti potkanům účinný, je nutné dodržovat některé zásady, připomíná mluvčí Chrudimi Aleš Prokopec. „Prosíme občany, aby nevyhazovali zbytky potravin do dřezů nebo do toalety, aby udržovali pořádek v okolí kontejnerů, aby potraviny vyhazovali řádně zabalené, aby nekrmili ptáky a další volně žijící živočichy a toulavé kočky.“

Celé kolečko by mělo být hotové přibližně za pět týdnů. Poslední zásah ale úspěšný příliš nebyl, podle radnice se na výsledku podepsala také mírná zima, která potkany nijak nepotrápila. V květnu by mělo být jasnější, jestli jedno opakování stačí.

Spustit audio

Související