Poezie a hudba jsou vždy darem pro naši duši. Před 30 lety se zrodila legenda, kapela Druhá tráva

26. listopad 2021

Pátečními hosty Lady Klokočníkové jsou skladatel, zpěvák a kytarista Robert Křesťan spolu s banjistou Lubošem Malinou, zakladatelé známé bluegrassové skupiny Druhá tráva.

Kapelu Druhá tráva založili před 30 lety v roce 1991 Robert Křesťan a Luboš Malina, kteří odešli od Poutníků. Sestavu doplňovali Luboš Novotný, Pavel Malina a Jiří Meisner.

„Já jsem přišel do kapely s tím, že si budeme říkat Otava. A Robert tenkrát řekl, tak se pojďme rovnou jmenovat Druhá tráva. Tráva je odkaz na bluegrass, ze kterého jsme vycházeli,“ říká Luboš Malina.

V pátek 26.11. od 19:00 máte možnost shlédnout koncert kapely Druhá tráva v královéhradeckém kině Bio Central.

Hned za první eponymní desku, která obsahovala převážně Křesťanovy autorské písně, přebásněnou One More Cup of Coffee (Ještě jedno kafe) od Boba Dylana a dvě instrumentální skladby, skupina dostala cenu hudební akademie.

Rok poté vydala v angličtině nazpívanou desku Revival s tradicionály, písničkami Boba Dylana, Micka Jaggera (Wild Horses) apod. i s dvěma písněmi Roberta Křesťana (Spanish Sky a Come Back) a opět s instrumentálními skladbami.

Druhá tráva boduje i za oceánem

Čtěte také

Druhá tráva byla úspěšná i v Americe. „S Poutníky jsme dvakrát získali cenu za nejlepší neamerické album. S Druhou trávou jsme se dostali na festival, slyšelo nás pár vlivných lidí a druhý den jsme hráli na hlavním pódiu jako hosté. Příští rok jsme měli turné a od té doby jsme tam každý rok jezdili. Až v roce 2015 jsme toho nechali,“ přiblížil americký úspěch Robert Křesťan.

Luboš Malina získal v Americe banjo od firmy Gibson. „O tom jsem nikdy ani nesnil. Nechal jsem si banjo udělat z mahagonu. Dodnes na něj hraji. Jednou mi ho v letadle nedovolili vzít na palubu a krk mělo prasklé na tři díly. Zatelefonoval jsem do firmy, řekli, že to opraví a poslali mi náhradní nástroj,“ vzpomíná Luboš Malina.

Lada Klokočníková, Robert Křesťan, Luboš Malina a Martina Součková hosty v rozhlasové kavárně

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s Robertem Křesťanem a Lubošem Malinou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související