Poezie organických křivek podle architekta Bohuslava Horáka

8. únor 2024

Dívejte se, přemýšlejte a buďte kreativní. Design je všude okolo nás. Přesně to, a nejen svým studentům, zdůrazňuje přední český designér Bohuslav Horák.

Akademický architekt Bohuslav Horák je v uměleckém světě a mezi svými přáteli známý jako Boda Horák. Narodil se v Holicích, vystudoval architekturu a interiérový design na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. V druhé polovině 80. let spoluzaložil legendární designérskou skupinu Atika, která se stala pojmem, a to i ve světovém měřítku.

Boda Horák je autorem ikonických nábytkových objektů, lamp, mís, pohárů a dalších výtvarných předmětů, které jsou zastoupené ve významných českých uměleckých sbírkách, a to jak veřejných, tak soukromých. Účastnil se prestižních autorských i společných výstav v renomovaných galeriích v Paříži, Amsterodamu, Miláně, New Yorku či San Franciscu.

Práce mladých designérů orlickoústecké umprumky

V současné době tvoří a připravuje objekty na výstavu ve španělské Ibize a také pro letošní pražský Designblok, mezinárodní festival designu a módy, na který se chystá společně se svými studenty a jejich artefakty. Bohuslav Horák vede na Střední škole uměleckoprůmyslové v Ústí nad Orlicí obor Design produktů a obalů, jeho pedagogické působení se ale samozřejmě neváže jen k tomuto oboru. Mimochodem, se svými studenty také koncertuje, skládá texty i hudbu pro orlickoústeckou kapelu NOC. 

Rodné Holice

Bohuslav Horák vystudoval v Praze, jako výtvarník tam potom působil. Vrátil se ale zpět do svých rodných Holic, kde si koupil prvorepublikovou vilu (tento příběh si můžete přečíst v souvisejícím článku) a postavil ateliér. Dům v centru Holic obklopuje zahrada o rozloze 4000 metrů čtverečních a zdobí ji mimo jiné Horákův zahradní nábytek, jehož jemné konstrukce evokují rostlinné stonky a doslova splývají s okolní zelení. Inspirace přírodou je pro Bodu Horáka zásadní. Hezky to vystihuje jeho úvodní slovo k výstavě, která proběhla v roce 2008 v galerii Driade v Římě:

„Už zase se vracím ve vzpomínkách k tomu pocitu procházet alejí globozních javorů lemujících cestu k budově školy. Jejich mohutné koruny vytvářejí tajemný tunel, podobný románské klenbě. Každé jaro v nich stovky chroustů nachází svůj úkryt, poznávám je podle jejich charakteristického pachu. Ještě jednou zažít ten pocit, rozběhnout se, vyskočit a dotknout se javorových listů. Jen ještě jednou se smět ohlédnout a na konci tunelu vidět to zvláštní světlo, které tě přitahuje svou nadějí.“

Designový nábytek Body Horáka v zahradě domu v Holicích

Výstava Sen o aleji v římské galerii Driade mapovala tři autorovy projekty Metal Garden, Reflection a Alley Dream a vznikla k patnáctiletému výročí spolupráce Bohuslava Horáka s Anthologií Quartett. Jde o německou společnost s více než třicetiletou tradicí, která produkuje nejen designové výrobky a zastupuje designéry světového jména, ale zabývá se filozofií designu jako takového, jeho historií a současnými trendy. Sám majitel firmy Anthologie Quartett, německý producent Rainer Krause, kdysi svěřil Bohuslavu Horákovi návrh svého letního domu, včetně jeho interiéru.

Legendární Atika

Bohuslav Horák byl jedním ze zakladatelů a vůdčí osobností legendárního designérského sdružení Atika, které se výrazně zapsalo do dějin českého designu 20. století. Vzniklo v roce 1987 v Praze a za pět let existence skupiny vytvořili její členové (Bohuslav Horák, Vít Cimbura, Jiří Javůrek, Jiří Pelcl a Jaroslav Šusta jr.) více než 150 originálních nábytkových objektů, svítidel a doplňků, které patří k základním dílům české postmoderny. Po úspěchu na pražských výstavách se artefakty Atiky dostaly na konci roku 1989 do zahraničí, první výstava proběhla v Paříži, následoval Berlín, Amsterdam. Více si můžete poslechnout v audiu.  

Pohovka Tlející list

Bohuslav Horák už přes deset let působí jako pedagog na Střední uměleckoprůmyslové škole v Ústí nad Orlicí, jejíž historie se začala psát už na konci 19. století. Na dlouholetou textilní tradici navázala v roce 1997 výuka uměleckých oborů. V současnosti školy nabízí pět uměleckých (Grafický design, Interiérový design, Design produktů a obalů, Design oděvů, Užitá fotografie a média) a tři průmyslové vzdělávací programy. Jaký je zájem o studium? To v audiu přibližuje nová ředitelka školy Martina Novozámská. Poslechněte si také, jaká atmosféra panuje přímo v ateliérech školy, s Bohuslavem Horákem jsme je prošli a povídali si s jeho studenty.

Spustit audio

Související