Policie chce obžalovat 8 lidí. Kradli poškozené zbraně z výbuchem poničeného areálu ve Vrběticích

18. červenec 2018 08:56

Sedm mužů a jednu ženu obvinila policie z trestného činu nedovolené ozbrojování, některé z osob navíc z trestného činu krádeže a podílnictví

Obvinění, mezi nimiž je i jedna žena, jsou ve věku od 24 do 55 let a jsou z okresů Uherské Hradiště a Vsetín, potvrdila policejní mluvčí Lenka Javorková.

Nejvyšší trest, který některým z obviněných hrozí, je až osmiletý trest odnětí svobody. Čtyři obvinění už byli v minulosti trestáni za majetkovou trestnou činnost, dva z nich jsou za krádež v podmínce.

Při domovních prohlídkách kriminalisté našli jak několik kompletních samopalů, tak i neúplné zbraně, části samopalů a náboje.

Čištění muničních skladů ve Vrběticích bude trvat pět až deset let. Výbušniny už tam armáda nechce

Muniční sklad ve Vrběticích

Téměř čtyři roky po výbuchu muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku pyrotechnici stále likvidují munici v jejich okolí. Střežená je plocha o rozloze 650 hektarů v okolí skladů.

První obvinění v této kauze padla už v červenci roku 2017, pár týdnů po tom, co policisté zjistili, že do vrbětického areálu někdo neoprávněně vnikl a poškozené a zrezivělé zbraně a jejich části, které zasáhly v roce 2014 výbuchy, odcizil.

Vyšetřovatel tehdy obvinil dva muže z okresu Uherské Hradiště z trestného činu nedovolené ozbrojování.

„Na jaře 2018 vyšetřovatel rozšířil trestní stíhání dvou již obviněných mužů a zároveň obvinil dalších šest osob, které odcizené zbraně a jejich části od dvojice mužů kupovali, uváděli je do provozu a dál přeprodávali,“ uvedla Javorková.

Jeden sklad ve Vrběticích explodoval v říjnu 2014 a v prosince 2014 další. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Oblast kolem skladů policie stále čistí od rozmetané munice. Od července se ale zmenšila plocha uzavřené oblasti. Vlastníkům nemovitostí v areálu totiž bylo vráceno do užívání 40 až 45 procent území, kam dosud policie omezovala přístup. Zásah policie ve Vrběticích by mohl skončit v první roku 2019.

Související