Policisté v Královéhradeckém kraji mají nové osobní kamery. S lepším obrazem a delší výdrží baterií

23. duben 2024 08:35

Policisté v Královéhradeckém kraji mají 188 nových osobních kamer. Nová zařízení postupně nahradí minikamery, které policie využívala doteď. Používat je bude pořádková, dopravní a cizinecká policie. Oproti původním kamerám mají lepší obrazový záznam a také delší výdrž baterie.

Čtěte také

„Policie České republiky používá minikamery k zadokumentování činnosti. To znamená, že nám to pomáhá v tom, zjistit ihned skutkový stav věci při projednávání přestupku nebo jakéhokoliv zákroku,“ říká ředitel hradecké krajské policie Petr Sehnoutka.

Osobní kamery používá policie v kraji od roku 2012. „Rozhodli jsme se je obměnit, protože technologie každý rok postupuje dopředu. My máme k dispozici v rámci krajského ředitelství něco přes 400 minikamer. To znamená, že zhruba necelou polovinu budeme mít osazeny novými.

Policisté v Královéhradeckém kraji mají nové osobní kamery. S lepším obrazem a delší výdrží baterií

Nové přístroje jsou podle Petra Sehnoutky jednodušší na ovládání, obstojí v náročnějších klimatických podmínkách a oproti původním kamerám mají taky delší výdrž baterie.

Čtěte také

Výrobce uvádí zhruba 12 hodin fungování. „Většinu nových kamer bude využívat pořádková policie. Část z nich dostanou také příslušníci dopravní a cizinecké policie.

„Všichni dnes pracujeme v rukavicích, takže kamera má velké ovladatelné tlačítko. Stačí zapnout, podržet tři vteřiny, kamera se nám zapne a tím pádem se uvede do chodu. Celou službu můžeme využít k tomu, že bude kamera zapnutá, vysvětluje Roman Adamus z odboru cizinecké policie.

Kamery budou mít policisté připnuté vpředu na uniformě nebo na taktické vestě. Záznam pak poslouží třeba jako prevence proti falešným obviněním. „V případě nějakého služebního zákroku je to vždy proto, abychom mohli zpětně doložit, jak zákrok probíhal. Je obrovským přínosem, že kamera může běžet 12 hodin. Je tam 60 GB paměť RAM, je to ve zpracování 2K, v nočním režimu je tam i přísvit, takže bude krásný čistý záznam.

Čtěte také

Na pořízení 188 nových kamer za 1,5 milionu korun přispěl policii Královéhradecký kraj.

„Minikamery slouží jako důkazní prostředek, nejen na ochranu policie, ale i nás veřejnosti. Protože zadokumentovávají všechny události, které policie řeší. Myslím si, že to přispěje k větší důvěryhodnosti i postupu činnosti policie, říká hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček z ODS.

Záznamy z kamer v současnosti slouží i jako učební materiál pro policisty, kteří nově nastupují do služby.

Spustit audio

Související