PORADNA: Jak ochránit květiny před mrazem?

6. listopad 2014

Letošní podzim je docela teplý a na mnoha zahrádkách ještě kvetou jiřiny, protože je nespálil mráz. Na oknech ještě můžeme vidět muškáty nebo fuchsie, ale jednou ten ranní mrazík přijde a s ním i čas na zazimování venkovních květin. Jak se postarat o květiny v truhlíku?

Květiny v truhlících byste měli zazimovat. Pokud nemáte světlou místnost, můžete zazimovat i ve sklepě nebo v garáži. Nemělo by tam sice mrznout, ale zase by tam nemělo být ani příliš teplo. Ideální je kolem 5 stupňů.

Co se týče zálivky, rostliny uložené v tmavých místnostech zaléváme jen málo. Zhruba jednou za měsíc. Ty, které máme na světle, zaléváme více - podle teploty. Čím vyšší teplota, tím častější zálivka.

Jak pečovat o rostliny? Stříhat a stříkat!

Ať už do tmy nebo do světla, o rostliny je před i během zazimování potřeba trochu pečovat. Například ostříhat.

„Zakracujeme to tak, že ponecháme na těch letošních letorostech jeden pár listů. Pak zaštipujeme mladé výhonky, až když začnou vegetovat, tak od března. Pak totiž zahoustnou, budou kompaktní a bohatě pokvetou,“ vysvětluje Anna Kučerová z teplické botanické zahrady.

Nezapomeňte také kontrolovat, jestli vaše fuchsie nebo třeba muškáty nejsou napadeny nějakou houbou nebo škůdcem. Nejlépe bude, když je ošetříte nějakým přípravkem.

Možná máte zkušenost, že vaše babička nebo maminka měly muškáty, vydržely jim celé roky a vám co chvíli zajdou a kupujete stále nové. Byly snad tehdy nějaké jiné odrůdy?

„Je to prostředím. Teď jsou suché, velmi teplé byty. Dřív se to dávalo za okna, kde profukovalo a bylo tam vlhko, to rostlinám vyhovovalo. To suché, teplé prostředí panelových domů s plastovými okny jim nevyhovuje,“ vysvětluje Anna Kučerová.

Spustit audio