Práci stromolezců při kácení už umí nahradit stroj. Použili ho v Nivnici pro ořezy v blízkosti drátů elektrického vedení

1. březen 2024 10:41

V Nivnici na Uherskobrodsku ořezal stromy v blízkosti drátů elektrického vedení speciální stroj, který je jediný v republice. Za pár minut zvládne práci, kterou by stromolezci dělali více než den.

Energetická společnost EG.D provádí v těchto dnech ořezy stromů v blízkosti elektrického vedení. Na některých místech k tomu využívají speciální pojízdnou pilu, která je jediná svého druhu v Česku. Naposledy ořezala několik stromů v Nivnici na Uherskobrodsku.

Samojízdný speciální stroj na kolovém podvozku je vybavený odizolovaným ramenem, které dosáhne do výšky až 24 m. Na konci ramene je otočná pila, která je schopna uřezat větev do průměru 25 cm.

Ořezy stromů se běžně dělají ručně z plošin nebo je mají na starost stromolezci. Stroj je pro použití zvláště u elektrického vedení bezpečnější a také rychlejší. Za pár minut zvládne práci, kterou by stromolezci dělali více než den.

Jak daleko by měly být vzdálené větve od drátů elektrického vedení vysokého napětí? Kdo má povinnost provádět ořezy stromů v blízkosti elektrického vedení? A jak časté jsou případy, že stromy vedení poškodí? I to se dozvíte v reportáži redaktora Českého rozhlasu Zlín Michala Sladkého.

Spustit audio

Související