Překážky mě motivují! Režisér David Balda točí svůj druhý celovečerní film, který bude o manipulaci

10. červenec 2023

Mladý hradecký režisér David Balda debutoval v roce 2019 celovečerním snímkem Narušitel, který ukazuje boj za svobodu v šedivých časech komunistické normalizace. Teď talentovaný filmař točí svůj nový film o všudypřítomné manipulaci.

David Balda ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Proč manipulace?
Začali jsme psát tento film v roce 2019 hned po uvedení filmu Narušitel. A protože Narušitel byl o svobodě a křehkosti svobody, tak jsem chtěl jít ještě dál a ukázat něco aktuálního a zásadního. Právě manipulace se mi zdála už v tom roce 2019 hodně aktuální a myslím si, že od té doby se to téma ještě mnohem víc zatraktivnilo.

Těším se, až film uvidím. To je profesní deformace režiséra, že se mu snímek přehrává v hlavě, ještě než ho vlastně celý dotočí.
David Balda, režisér

Opět tedy velmi silné téma, nebyla by jednodušší pohádka?
Byla by jednodušší pohádka, byla by krásná, pohádka dává radost dětem a lidem, to určitě, třeba k tomu jednou dospěji. Ale pro mě je hrozně důležité dávat ve filmu nějaké poselství a otevírat lidem oči. Kdyby se to povedlo třeba i jen u dvou nebo tří lidí, tak to má smysl. A jsem rád, že jako zástupce mladé generace mohu právě motivovat a inspirovat mladou generaci k tomu, aby se nebála vkročit do života a něco dokázat. Nejen pro své dobro, ale pro dobro celé společnosti.

Ty sis nikdy nekladl malé cíle. Pamatuji si tě ještě z doby, kdy jsi jako malý kluk běhal do televize a chtěl všechno vidět a zkusit, vzpomínáš?
Vzpomínám na to hrozně rád a pořád se to ke mně nějak vrací. Pořád se v tom prostředí pohybuji. Ve 13 letech jsem udělal nějakou první věc, která, řekněme, za něco stála. Takže to je teď už 10 let.

Čtěte také

Zůstával jsi věrný svým snům, pořád jdeš po té cestě. Pomáhá ti i urputnost v tvé práci?
Určitě. A hlavně, když jsem dělal regionální, středometrážní, nezávislé filmy, tak to bylo hrozně fajn. A když se pak člověk dostane k velkému filmu, což bylo s Narušitelem a teď s tím novým filmem, tak poznává, o čem je showbyznys a filmový průmysl. Ale mě ty překážky motivují, nabudí mne. Ne, že by mě to utlouklo, někam odstrčilo, má to opačný efekt.

A nebojíš se ani oslovovat známé herce.
Ano. Tak každý herec, který na něco kývne, tak je to na základě toho, že se mu líbí scénář nebo i předchozí tvorba toho autora. Pro ty herce je to hodně důležitý. Myslím, že si mnoho umělců, herců a tvůrců uvědomuje, že v současné době vzniká, řekněme, málo kvalitních filmů, ale obrovské množství, já tomu říkám rychlokvašky. Nekvalitních filmů. A lidé z oboru jsou rádi, když najednou vzniká něco, co má nějaký smysl.

Čtěte také

Film Narušitel ale nevzbudil jen pozitivní reakce, objevila se i kritika. Co ti to dalo?
Spíš ten čas potom ukázal. Protože byly nádherné reakce mladé generace. Letecká obec, pro kterou to bylo zčásti také dělané, byla velmi nadšená. A potom se proti tomu zvedla nějaká vlna kritiky, která ale místo toho, aby víceméně kritizovala film, tak kritizovala, že potahy v autobuse byly vyrobené až o rok později, než se odehrává děj. A to jsou podle mne nepodstatné věci. Ale čas ukázal a potom při televizních vysíláních, a bylo to i na Netflixu, film viděl 1 200 000 lidí.

Na kvalitní filmy je ovšem také potřeba mnoho peněz a mnoho lidí do štábu. Zvětšuje se to všechno i při dalším filmu?
Jasně, je to mnohem větší než Narušitel. A také velikost toho filmu si vybírá i časovou daň, řekněme. Ale zatím jsme někde, řekněme, v půlce natáčení. Mám radost, zatím to vypadá moc dobře, takže se těším, až to uvidím. To je profesní deformace režiséra, že se mu film přehrává v hlavě, ještě než ho vlastně dotočí.

Čtěte také

Jak se bude film jmenovat?
Máme zatím pracovní název Manipulace. Jsme v procesu vymýšlení dobrého názvu, protože film se natáčí v angličtině, máme tam, kromě českých, také asi osm známých zahraničních herců. Je domluvena distribuce filmu do několika zemí Evropy a ta angličtina tomu pomáhá, ale nezrazujeme Česko, máme tam mnoho českých lokací a našich herců, takže na Česko odkazujeme velmi. I východní Čechy budou ve filmu. Ve třetím natáčecím bloku budeme mít v Hradci Králové asi čtyři nebo pět dní. To jsem si nemohl odpustit.

Můžeme trošku nastínit, o čem bude film pojednávat?
Nemůžeme úplně konkrétně, protože přeci jen je to pořád ve výrobě. Ale film se odkazuje na manipulaci skrze různé tajné spolky a takové věci. Ukazujeme vzorce, jak je s lidmi manipulováno, a chceme upozornit skrze poutavou atmosféru a poutavý děj, aby tam lidé poznali nějaké manipulátory. Děj má několik linek, je to velmi obsáhlé, není to žádná love story, ale myslím si, že mnoho lidí tam objeví situace, které zažili typově.

Čtěte také

Máme se tedy určitě na co těšit. V Itálii jste se štábem vzbudili velký rozruch.
Natáčeli jsme v Itálii velkou část filmu, hlavní hrdina tam odjíždí, má to dějové opodstatnění, nádherná města Boloňa, Ferrara, místa, která mají obrovského ducha. Rád říkám, že konkrétně Boloňa v tom filmu není jen lokace, ale je to postava. To město hraje samo o sobě. Kdekoliv se postaví kamera, tak je to nádherné, mysteriózní prostředí. Bylo to kouzelné, protože Italové milují film a vycházeli nám vstříc. Měli jsme tam dokonalý kompars, pršelo nám celou dobu, což se nám ale příběhově hodilo.

Kdy se dočkáme premiéry?
Začátkem příštího roku.

Jaký by sis přál, aby lidé měli z filmu pocit? Jak by se měl film zapsat?
Přál bych si, aby lidé odcházeli z kina a přemýšleli nad tím, jestli manipulace obecně není čím dál víc kolem nás. A pokud se podaří, aby si lidé uvědomili, že si na mají dávat pozor, tak je to výhra. Ale není to jen o tom. To je ten hlavní motiv, ale pořád jde o to dát lidem nádherný čas, který stráví u dobrého filmu. Chci dávat lidem tvorbu, která snad za něco stojí.

David Balda a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Říká třiadvacetiletý režisér z Hradce Králové David Balda. Hodně štěstí a ať se filmu podaří prorazit. Děkuji za rozhovor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.