Příliv uprchlíků z Ukrajiny trvá a některé regiony se potýkají s nedostatkem ubytovacích kapacit

14. březen 2022 09:43

Do Česka přišlo už na 200 tisíc lidí z válkou zmítané Ukrajiny a další tisíce sem proudí každý den. V některých regionech v minulých dnech nestíhala krajská asistenční centra pomoci vydávat příchozím víza. Teď se například Praha nebo Brno potýkají s nedostatkem ubytovacích kapacit. 

Ministerstvo obrany proto zvažuje vybudování stanových městeček. A jak to konkrétně vypadá v Královéhradeckém kraji zjišťoval reportér Jakub Vik.

Čtěte také

Má v tuto chvíli Královéhradecký kraj dostatek kapacit na ubytování těch, kteří nemají vlastní bydlení?

Ano, zatím se kraji a hasičům podařilo ubytovat všechny uprchlíky, kteří o to požádali, těch bylo zatím necelých 700, tedy zhruba desetina těch, kteří prošli krajským centrem. Celkově má teď kraj k dispozici připravených dalších asi 1800 volných lůžek.

Jak mi řekl krajský mluvčí Dan Lechmann, jde například o ubytovny, obecní kapacity nebo ubytování u soukromníků.

Čtěte také

Jaké jsou další možnosti, pokud se tyto kapacity naplní?

Ministerstvo obrany zvažuje vybudování stanových městeček pro uprchlíky. Kapacitu by měly mít kolem 400 lidí a na starosti by je měla armáda. Královéhradecký kraj vytipoval místo pro tento uprchlický tábor, kde přesně by ale mohl vzniknout zatím veřejnosti není známé.

Kromě toho také například vzniká v areálu festivalu Rock for People na hradeckém letišti městečko z buněk až pro 50 uprchlíků. První rodiny by se mohly do areálu nastěhovat už tento týden.

Čtěte také

Kolik lidí už přijelo do Hradce Králové kvůli tomu, že jinde bylo plno?

V sobotu přijely další tři autobusy z Prahy, celkem sem hasiči přivezli už asi 300 osob, aby tak odlehčili pražskému asistenčnímu centru. Dnes tu zatím další autobus nečekají.

Jak mi ale řekl krajský mluvčí Dan Lechmann, ta situace se může kdykoliv změnit a opět může další autobus s uprchlíky do Hradce Králové dorazit.

Teď je v Krajském asistenčním centru pomoci pro Ukrajinu v Hradci králové poměrně klid, v čekárně sedí asi 30 lidí. Od začátku fungování, tedy od 2. března, prošlo už centrem asi 6 300 lidí.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související