Projekt Romana Dragouna dokázal kvalitu písniček i schopnosti zpěváka

7. duben 2021

Možná si i vy pamatujete na album Třetí kniha džunglí skupiny Progres, která si tenkrát oficiálně říkala Progres 2. Ono to vlastně bylo dvojalbum a o to hezčí bylo otvírat a zavírat ten náznak opravdové knížky plné příběhů.

Od data natočení Třetí knihy džunglí letos uplyne čtyřicet let. Když si uvědomíte tenhle počet, už vám nepřijde tolik divné, že jeden z protagonistů dvojalba slaví v těchto dnech pětašedesátku.

Čtěte také

Od Progresu k sólovému „Pianu“

Roman Dragoun, o kterém je řeč, přišel do Progresů krátce před vydáním desky. Ale pěveckými výkony na albu i na koncertech okamžitě zaujal. Tenkrát na českou scénu vstoupil jeden z nejzajímavějších rockových zpěváků. Svoje ambice i očekávání fanoušků asi nejvíc naplnil ve vlastní skupině Futurum, ale i tu za pár let rozpustil.

V 90. letech se Dragoun blýskl v několika muzikálech včetně hlavní role v Jesus Christ Superstar a byl studiovým hráčem pro řadu hvězd. V poslední době se vrátil ke kořenům. Tedy hraje občas i se skupinou Progres i s Futurem, nejvíc a možná nejvyzráleji ale s vlastní skupinou nebo sólově.

Projekt, ze kterého můžete mít radost

Svou kariéru Roman Dragoun korunoval nedávným natáčením s B-Side Bandem. Spolu s dalšími uskupeními Czech Ensemble Baroque Choir, Komorním orchestrem Brno a dirigentem Danem Kalouskem připravil svůj rekapitulační „Projekt“ – dvojalbum hitů z celé kariéry obohacené bigbandem, smyčci i pěveckým sborem. Ano, s velkými orchestry dnes natáčí nebo vystupuje kdekdo. Ale v málokterém případě se hudba pro ono „crossoverové“ spojení tak hodí.

Dragoun dokázal už v nedávné minulosti svůj rockový drajv, zpěváckou naléhavost, ale i syntetické barvy zvuku přenést do sólových výrazných a melodických písniček s pianem. Odtud už bylo velmi blízko k ještě emotivnějšímu, plnějšímu a vřelejšímu projevu alba, které se paradoxně jmenuje až zbytečně technicky – Projekt. Naprosto poprávu z něj má skvělý pocit sám jubilant, Roman Dragoun. Ten dobrý pocit, prostou radost z vyzrálé hudby, můžete z jeho příběhů a světů mít i vy...

autor: Marek Zouhar
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.