Prvoligoví fotbalisté Hradce Králové mají nového trenéra! Jozefa Webera vystřídal Václav Kotal

20. září 2023 08:15

Už po osmi odehraných kolech skončili ve dvou prvoligových klubech hlavní trenéři. Tomáš Hejdušek byl odvolán v Karviné, kde předposlední tým tabulky zatím povedou do dalších bojů asistenti. V Hradci Králové zase skončilo velmi brzy angažmá Jozefa Webera, kterého nahradil Václav Kotal.

Čtěte také

Prvoligoví fotbalisté Hradce Králové mají nového hlavního trenéra - Jozefa Webera vystřídal po osmi odehraných kolech Václav Kotal. Rychlá změna přišla po sérii tří porážek a víkendovém debaklu Východočechů 1:5 v Mladé Boleslavi. Sami hráči si jsou ale vědomi toho, že za výkony a výsledky jsou odpovědni také oni.

„To není jen o trenérovi, protože na tom hřišti jsme byli my. Myslím si, že na tom máme tedy také kus, v uvozovkách, zásluhy. A je to nepříjemné, je mi líto, že to takto dopadlo, ale bohužel, to je někdy fotbal,“ uvědomuje si spoluvinu na předčasném ukončení trenéra Jozefa Webera královéhradecký záložník Ladislav Krejčí.

K odvolání kouče přistoupilo vedení klubu poměrně nečekaně.

Čtěte také

Sportovní manažer Jiří Sabou to odůvodňuje i zvýšeným tlakem ze strany fanoušků ve chvíli, kdy jsou fotbalisté, díky nové aréně, pod drobnohledem. „Vše je teď umocněné velkými změnami. S tím jsou spojena velká očekávání a větší zájmem veřejnosti. V takové situaci to měl trenér o to komplikovanější.

Jozef Weber tak skončil ještě dříve než v minulé sezóně v Českých Budějovicích, které vedl do 14 ligových zápasů. V Hradci Králové ho vystřídal Václav Kotal. Ten se do nejvyšší fotbalové soutěže vrací po 2,5 letech.

„Liga se neodmítá. A také, že je to Hradec a nový stadion. Když jsem sem přicházel ze Sparty v roce 1982, tak mi ukazovali maketu nového stadionu. A dočkal jsem se ho teď po 41 letech, vzpomíná s trochou ironie v hlase Václav Kotal, který v Hradci Králové bydlí a ve svém rodném městě v minulosti první ligu také hrál a trénoval.

Čtěte také

V 70 letech je teď v naší nejvyšší fotbalové soutěži druhým nejstarším hlavním trenérem po Miroslavu Koubkovi. „Já si myslím, že energie mám pořád dost. Sleduji evropské fotbalové dění, zrovna máme připraven zápas Inter Milán s AC Milán. Aby hráči viděli, jak se hraje rozestavění 3 - 5 - 2.

Trenéra Kotala dobře znají také někteří hradečtí hráči, které už trénoval. Jako například Václav Pilař, Ladislav Krejčí, nebo Daniel Horák.

Ten hrál pod vedením Václava Kotala v mládežnické reprezentaci. „Myslím si, že nám má hodně co dát. Teď je zapotřebí pracovat hlavně na obraně a to si myslím, že on má zmáknuté velmi dobře. Takže by to mohlo fungovat.

Právě defenziva v posledních utkáních v hradeckém týmu haprovala. Za minulé tři zápasy totiž Východočeši inkasovali dohromady desetkrát. Nový hlavní trenér Václav Kotal má teď 4 dny na to, aby do nedělního domácího duelu s Jabloncem obrannou hru vylepšil.

autoři: Tomáš Borovec , baj
Spustit audio

Související