Reflexní prvky vám můžou zachránit život. 9 z 10 je ale nekvalitních

18. listopad 2019

Cyklisté, ale i chodci musejí být na silnici viditelní. Podle zákona mají povinnost mít na sobě reflexní prvky. A to nejen ve tmě, ale i v šeru, mlze, během sněžení nebo za silného deště.

Za špatné viditelnosti a v úplné tmě může být pohyb v blízkosti silnic bez reflexních prvků životu nebezpečný. Použití reflexní výbavy se rozhodně vyplatí i v obci, i přesto, že to zákon nenařizuje. „V Pardubickém kraji evidujeme od začátku letošního roku úmrtí tří chodců a čtyř cyklistů. Poslední případ se stal 65letému muži, kterého i přesto, že na sobě měl reflexní bundu, při přecházení vozovky srazilo osobní auto,“ varuje kapitán PČR Jiří Tesař.

Jak se zviditelnit?

Pravidla silničního provozu neurčují, kde přesně na těle bychom měli svítící pásky a přívěsky nosit. Podle Tesaře je nejlepší prvky upevnit nad zápěstí případně i nad kotník vždy na straně přilehlé ke středu vozovky. Za zhoršené viditelnosti si totiž řidiči nejlépe všimnou chodce, který má reflexní doplňky umístěné na pohyblivých částech těla. Na pohybující se světélkující body reagují zhruba 3x dříve než na reflexy třeba na trupu.

Pozor na nekvalitní reflexní pásky

Abyste svítili výrazně, vybírejte jen certifikované výrobky, které vyhovují daným předpisům. „Všechny reflexy by měly být označené značkou CE. V opačném případě si chodec pořídí jen nebezpečný módní doplněk,“ vysvětluje policista Jiří Tesař. Podle ČOI až devět z deseti reflexních pásek na trhu může být nekvalitních.

Neviditelnost vyjde draho

Policisté mohou nedodržení zákona potrestat blokovou pokutou až ve výši 2000 Kč. To ale není všechno. Neosvětlení chodci a cyklisté se vystavují i případné povinnosti uhradit část léčebných nebo dalších nákladů vzniklých v souvislosti s dopravní nehodou.

Jak by mělo být správně osvětleno jízdní kolo, si poslechněte ze záznamu Radioporadny.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související