Rekonstrukce unikátní hvězdárny v centru Mikulášovic se kvůli narušené statice obvodové zdi protahuje

5. květen 2023 14:00

Unikátní hvězdárna v centru Mikulášovic na Děčínsku měla v květnu přivítat první pozorovatele hvězdné oblohy. Její rekonstrukce se ale protahuje. Dělníci totiž zjistili, že statika obvodové zdi je poškozená a museli celou znovu vystavět.

„Když se podíváte na tuhle obvodovou stěnu, tak tu jsme museli komplet vybourat – byly tam špatné základy, ta zeď se trhala,“ ukazuje stavbyvedoucí Jiří Pavlů.

Teď řemeslníci pracují přednostně na fasádě objektu. Hvězdárna totiž stojí na jedné straně hlavní silnice vedoucí skrz město, na straně druhé ji ohraničuje zeď. Tu je potřeba posunout, aby bylo možné kolem objektu s kopulí udělat chodník. Obě věci se ale dohromady dělat nedají.

„Je to komplikované, protože tohle lešení, ten zábor, překáží stavbě chodníku. Původní termín dokončení rekonstrukce hvězdárny byl do 31. května, vzhledem k okolnostem se ale práce mírně zbrzdily a také prodražily – bude nás to stát necelých 30 milionů korun. Dotaci se nám na to žádnou sehnat nepodařilo,“ shrnuje nezávislý starosta Aleš Jandus.

Město by rádo zrekonstruovanou hvězdárnu otevřelo v říjnu letošního roku. Kromě veřejného pozorování hvězd by měl mít v budově zázemí i astrologický klub pro děti a dospělé.

Spustit audio

Související