Rentzovo muzeum na Kuksu pátrá po osudu legendárních kamenných soch trpaslíků hraběte Šporka

4. březen 2022 08:39

Rentzovo muzeum barokního tisku v Kuksu na Trutnovsku se vydává po stopách legendárních soch trpaslíků. Ty nechal v 18. století v dílně slavného sochaře Matyáše Bernarda Brauna vytvořit hrabě Špork. Sochy 40 trpaslíků byly rozestavěny podél tehdejšího závodiště mezi bývalým zámkem a hospitalem. 

Kde původní sochy skončily, to je otázka pro letošní turistickou sezónu.

Čtěte také

„Tady za mostem, na tom závodišti, stálo 40 trpaslíků, o kterých se vypráví spousta domněnek a legend.“ Sotva jsme vešli do Rentzova muzea v Kuksu, tak jeho vedoucí, Stanislav Bohadlo, začal ukazovat, co všechno je tady nového.

A co ti trpaslíci, kteří tu jsou? „Proběhly nějaké rekonstrukce a návštěvníci si zde mohou prohlédnout jeden dochovaný originál, který je nejzachovalejší.

Čtěte také

„My dnes víme, že roku 1713 začal hrabě Špork budovat pdstavce pro sochy, krátce potom dorazily na Kuks i tyto kuriózní postavičky. Ty zastupují nejrůznější lidské stavy, poklesky, ale možná i karikatury, které se týkaly například vyznání nebo národností z celého světa.

Muzeum ukrývá tedy jednu sochu trpaslíka. „Je to socha Nathana Hirschla, vlastně jediná dochovaná skulptura. Je poškozená jen v tom smyslu, že jí chybí ruce. Představuje Nathana Hirschla, paroháče, primase pražského židovstva a hebrejského zákona aprobovaného mistra loutkáře, ve svém školním oděvu.

Kde tedy jsou ostatní sochy?

„Vypráví se a traduje, že po povodni roku 1740 byly sochy střeženy ze svých soklů a že jsou dnes většinou v Novém Městě nad Metují. Ale kdybyste se podívali na tento originál Matyáše Bernarda Brauna a ony trpaslíky v Novém Městě nad Metují nebo Benátkách nad Jizerou, tak na první pohled je jasné, že to jsou takové zlidovělé repliky těchto předloh.

Rentzovo muzeum na Kuksu pátrá po osudu legendárních kamenných soch trpaslíků hraběte Šporka

Kdo by se chtěl vypravit po stopách slavných Braunových trpaslíků, tak může v Rentzově muzeu v Kuksu od dubna, kdy začíná turistická sezóna.

První a jediné muzeum na světě Michaela Heinricha Rentze, barokního grafika, který zvolil Kuks jako svou uměleckou svobodu i klec

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související