Rozhlas jako partner a rádce. Lidé jsou rádi, když ví, co se děje u sousedů, míní generální ředitel Českého rozhlasu

13. únor 2024

„Byl bych rád, kdyby výročí brněnského studia zarezonovalo nejen na území Brna a jižní Moravy, ale aby zacinkalo v rámci celé české společnosti,“ popřál generální ředitel Českého rozhlasu brněnskému studiu ke stým narozeninám.

Květnová pouť na svatý Antonínek, série koncertů Fajnšmekři, slavnostní galavečer nebo přehlídka Barevný zpívající svět Jaromíra Nečase. To je narozeninový program, který pro posluchače a příznivce připravuje tým Českého rozhlasu Brno k oslavám sta let od zahájení vysílání. Právě tato lákadla pestrého narozeninového programu vyzdvihl generální ředitel René Zavoral v rozhovoru.

„Vznikla tady celá plejáda úžasných děl,“ připomněl Zavoral ve studiu Českého rozhlas Brno, kam přijel zahájit oslavy stých narozenin vysílání z Brna a Moravy. Při usínání si prý rád poslechne četby na pokračování, které vznikly právě ve studiích brněnského rozhlasu. Za všechny zmínil rozhlasovou adaptaci Pan Kaplan má stále třídu rád a Toulky českou minulostí.

„To jsou celonárodní poklady. Kdykoliv začneme Toulky reprízovat, přilákají řadu nových příznivců.“ Budoucnost regionálního vysílání vidí v tom, že lidé se rádi dozví, co se děje u sousedů. „Nevíme, jestli tu bude rozhlas za sto let, ale audio určitě přežije. Rozhlas má po BBC největší archiv v Evropě,“ poukázal.

Spustit audio

Související