Skončila přestavba Gayerových kasáren v Hradci Králové na moderní muzejní depozitář za 270 milionů

8. červenec 2021 08:22

Modernizace Gayerových kasáren v Hradci Králové dospěla ke svému závěru. Brzy se začnou stěhovat muzejníci a krátce po nich i sbírkové předměty. Kraj totiž dokončil stavební práce, za stavbu zaplatil několik stovek milionů korun. 

Čtěte také

„Stavební práce na celou budovu stály 270 milionů korun," komentuje finanční stránku náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Pavel Bulíček za Piráty.

A doplňuje, že stavební práce trvaly necelé dva roky.
„Probíhaly od září roku 2019 a 17. června 2021 jsme dostali kolaudační souhlas."

Kraj teď plánuje budovu vybavit novým nábytkem.
„Celkově vybavení budovy bude stát 57 milionů korun."

Rozsáhlá přestavba Gayerových kasáren v centru Hradce Králové na moderní muzejní depozitář za 270 milionů korun je hotová

V jednotlivých depozitářích se také momentálně podle zástupce ředitele Muzea východních Čech Jaroslava Zámečníka budují moderní úložné systémy.
„V podobě kompaktorů, do kterých budou následně uloženy sbírkové předměty."

Čtěte také

V Gayerových kasárnách by se také v blízké době měli začít zabydlovat pracovníci muzea.
„Předpokládáme, že teď od července tam začneme stěhovat pracovníky archeologického a historického oddělení, které jsou v současné době na Malém náměstí. A do konce roku bychom tam měli přesunout dále pracovníky konzervátorských dílen a fotografa, kteří jsou zase ve Stěžerách."

Krátce po muzejnících se do nového objektu začnou umisťovat i sbírkové předměty. Ty se teď nacházejí například ve Všestarech, v Rychnově nad Kněžnou nebo třeba ve Stěžerách a stěhování prý bude poměrně pomalé a zdlouhavé.

Rozsáhlá přestavba Gayerových kasáren v centru Hradce Králové na moderní muzejní depozitář za 270 milionů korun je hotová

„Předpokládáme, že stěhování sbírkových předmětů potrvá 24 měsíců a musí ho zajišťovat specializovaná firma, která na to má patřičné vybavení. To znamená, že musí mít pojištění, dostatečný vozový park a zkušené pracovníky, kteří už mají praxi se stěhováním věcí křehkých a cenných věcí," dodává Jaroslav Zámečník.

Muzeum východních Čech v Hradci Králové
sídlí v secesní muzejní budově, postavené v letech 1909 až 1913 architektem Janem Kotěrou. V roce 1995 bylo muzeum prohlášeno národní kulturní památkou. Součástí muzea je také Muzeum války 1866 na Chlumu.

Pokud půjde vše podle plánu, tak by sbírky měly být kompletně na svém místě do konce roku 2023.

Spustit audio

Související