Slaný koláč s karotkou

Připravte si s Apetýtem slaný koláč s karotkou.

Budete potřebovat:

na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 1 dl vody
  • špetka soli

na náplň:

  • 1 kg mrkve
  • 1 vejce
  • 100 g smetany na vaření
  • 1 stroužek česneku
  • svazek petrželky
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Křehké těsto uděláme tak, že si přesejeme mouku na vál, uprostřed uděláme důlek.
  2. Změklé máslo rozkrájíme, přidáme do mouky a zpracujeme.
  3. Přilijeme vodu a vypracujeme těsto, ze kterého uděláme bochánek.
  4. Takto vytvořené těsto poprášíme moukou, přikryjeme a necháme v lednici odpočinout alespoň půl hodiny.
  5. Na karotkovou náplň si oškrábeme mrkev, nakrájíme ji na kolečka a povaříme ve slané vodě doměkka, což je asi 10 minut.
  6. Těsto vyválíme, rozložíme na pekáč vyložený pečicím papírem a poklademe ho připravenou mrkví.
  7. Ušleháme vejce se smetanou, solí, pepřem, lisovaným česnekem a najemno posekanou petrželkou.
  8. Směs nalijeme rovnoměrně na vrstvu mrkve.
  9. Pečeme v troubě asi 40 minut.
  10. Koláč můžeme servírovat teplý i studený.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.