Smlouvy s autobusovými dopravci jsou platné. Změny nastanou ale až v příštím roce

Podle hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka (KDU-ČSL) z rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže vyplývá, že Zlínský kraj při výběrovém řízení na dopravce nepochybil.

Zlínský kraj může uzavřít smlouvu s vítězi soutěží na provoz linkových autobusů v regionu. Řízení loni na jaře zablokovala společnost BusLine LK. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚHOS) rozklady firmy v minulých dnech zrušil.

Firmy, které vyhrály výběrové řízení a budou chtít nastoupit, musí nakoupit autobusy a tak dále, což v dnešní době bohužel nelze udělat rychlým způsobem. Na dopravní prostředek typu autobus jsou čekací lhůty až rok.
Jiří Čunek (KDU-ČSL), hejtman Zlínského kraje

Podle lidoveckého náměstka zlínského hejtmana Pavla Botka by smlouvy mohly začít platit už v polovině roku. „I když rozhodnutí máme teď, doprava nemůže začít jezdit hned. Bude to zdržení zřejmě téměř rok, protože firmy, které vyhrály výběrové řízení a budou chtít nastoupit, musí nakoupit autobusy a tak dále, což v dnešní době bohužel nelze udělat rychlým způsobem. Na dopravní prostředek typu autobus jsou čekací lhůty až rok,“ vysvětlil hejtman Jiří Čunek z KDU-ČSL.

Výběr dopravců, kteří měli už od loňského prosince na dalších deset let provozovat veřejnou linkovou dopravu v regionu, schválili krajští radní v březnu 2019. Zakázka byla rozdělena na šest částí.

Čtěte také

V regionu Zlín měla jezdit společnost Arriva Morava, na Uherskohradišťsku a v oblasti Valašské Klobouky ČSAD Bus Uherské Hradiště, na Kroměřížsku Krodos Bus, na Vsetínsku a v oblasti Valašského Meziříčí Transdev Morava a TQM - holding.

Poté, co ÚOHS v dubnu zrušil zadávací řízení na veřejnou zakázku zajišťující linkovou autobusovou dopravu v regionu na dalších deset let, rozhodli krajští radní, že ji budou dočasně provozovat čtyři firmy. V oblastech Zlín, Vsetín a Valašské Meziříčí jezdí vozy ČSAD Vsetín, v oblasti Kroměříž dopravce KRODOS BUS, v oblasti Uherské Hradiště firma ČSAD BUS Uherské Hradiště a oblast Valašské Klobouky obsluhuje ARRIVA MORAVA. ČSAD Vsetín přitom začalo v kraji nově jako dodavatele využívat BusLine.

Podle Botka budou nyní zástupci kraje s dopravci jednat o tom, jak rychle zvládnout nástup provozu podle nové smlouvy.

autor: Miroslav Urubek
Spustit audio

Související