Snímky třebíčské fotografky Michaely Vostalové ukazují prostředí stacionářů a význam mezilidských vztahů v nich

9. květen 2024

Michaela Vostalová fotografovalo pro Hospodářské noviny a Deník. Nyní se zaměřuje na sociální dokument a fotoilustraci. V roce 2023 založila fotokroužek Fotíme bez bariér, aby poukázala na tvůrčí schopnosti hendikepovaných lidí.

Fotografickým kroužkem chtěla Michaela Vostalová hendikepovaným zprostředkovat zážitek z vytvoření vlastního uměleckého díla. Od konce léta 2023 se tak v Třebíči společně s 19 klienty věnuje autorské tvorbě, která obsahuje různé fotografické žánry, ateliérové i exteriérové fotografie.

Prostřednictvím svých dokumentárních snímků z prostředí denních stacionářů určených pro lidi s mentálním a kombinovaným postižením se třebíčská fotografka snaží poukázat na to, jak je důležitá hloubka mezilidských vztahů a jak je důležitá práce asistentů v těchto oborech.

„Pro mě jsou stacionáře takovým milým prostředím a nezastírám, že ta práce asistentů je velmi náročná, že jsou tam opravdu náročné okamžiky, ale já jsem tam vždycky svědkem opravdu vřelých vztahů mezi právě pečujícím a klientem,“ vypráví.

Spustit audio