Snížení DPH v Polsku. Češi jezdí za hranice výhodněji nakupovat potraviny i pohonné hmoty

5. únor 2022 07:10

Polská vláda na půl roku úplně zrušila DPH u některých druhů potravin a snížila daň u pohonných hmot. Tamní vláda tak chce zmírnit dopady inflace a výrazného nárůstu cen energií. Nákupy v Polsku jsou tak teď lákavější nejen pro místní, ale i řadu Čechů. Reportér Václav Plecháček se o tom přesvědčil jen pár kilometrů od hraničního přechodu v Náchodě.  

Čtěte také

Lázeňské polské městečko Kudowa-Zdrój. Jsem u jedné z prodejen místního řetězce potravin. Hned u dveří mne vítá obrovská červená cedule, která upozorňuje na to, že snížení DPH u potravin z pěti procent na nulu se týká zhruba 300 položek zboží.

Procházím se obchodem a na první pohled je zřejmé, kterých potravin se snížení daně týká. Jsou totiž jasně označené. Obchod vždy uvádí cenu před snížením DPH a také tu aktuální.

Změnily se především ceny základních potravin, kam patří pečivo, masné a mléčné výrobky nebo třeba nealkoholické nápoje, ovoce a zelenina.

Čtěte také

Obchod i parkoviště před ním se plní lidmi, z velké části jsou to Češi. Zboží do kufru auta si zrovna rovná například Miloš Hrodek. Podle svých slov bydlí asi deset kilometrů daleko, důvod k nákupu je podle něj jasný. „Je to levnější.

Lákají ho třeba ryby a výrobky z nich. Výběr je prý větší než v Česku. „A já si myslím, že i kvalita ryb je dobrá. Mléčné výrobky nemají chybu. Opravdu jsem spokojený.

Za nákupy přijel do Polska i Zdeněk s manželkou. Zatímco ta míří z prodejny potravin ještě na nedalekou tržnici, její manžel mi ochotně ukazuje kufr plný právě nakoupeného zboží. „Kýta, té jsme vzali rovnou 5 balíků. Nebo nanuky, 7 jich přišlo asi na 35 korun. Zhruba za 1500 korun jsme dnes udělali nákup.

Čtěte také

I Zdeněk je přesvědčený o tom, že kvalita potravin v polských obchodech je vyšší než v Česku. Důkazem je prý jeho pes. „Když mu u nás koupím párek, tak si čuchne a jde od toho pryč. Ale když mu ho koupím v Polsku, nebo nějakou klobásku, tak to všechno sní.

Polsko je teď z pohledu Čechů zajímavější i díky cenám pohonných hmot. U nich se snížení DPH projevilo ještě víc - daň klesla z 23 procent na 8. Litr běžného benzínu je teď možné koupit pod 28 korun, nafta je o něco dražší.

Spustit audio

Související