Soud zmírnil tříletý trest na podmínku muži z Vyškovska, který znásilňoval a vydíral nevlastní dceru

12. leden 2024 09:30

Krajský soud v Brně zmínil trest vězení na podmínku v případu znásilňování a vydírání nezletilé dívky. Odůvodnil to tím, že muž, který byl nevlastním otcem oběti, rodinu dál živí. Některé neziskové organizace dlouhodobě upozorňují na nízké tresty v případech znásilnění. A u dětí je podle poslední analýzy brněnských socioložek až půlka trestů pod dolní polovinou sazby.

Čtěte také

Podle teď už pravomocného rozsudku muž dospívající dívku, která je dcerou jeho stávající partnerky, vydíral jejími intimními fotkami a videem. Hrozil, že pokud s ním nebude mít sex dál, zveřejní je. Trvalo to zhruba tři roky. Muž se k tomu přiznal. Původně dostal u vyškovského okresního soudu 3 roky vězení. Jenomže se odvolal a žádal podmínku, krajský soud mu vyhověl. Přihlédl k tomu, že muž dál žije s matkou oběti a se třemi dalšími dětmi, které živí. Soudkyně Mária Petrovková při vyhlašování rozsudku uvedla, že věří v mužovu nápravu a že znásilnění nemělo na dívku, která se už od rodiny odstěhovala, podle znalců velký dopad.

Jak časté podmíněné tresty v případech znásilnění jsou?

Podle spolku Bez trestu, který se sexualizovanému násilí věnuje, tak končí polovina případů. Tématu se věnovala také například dvojice socioložek z Masarykovy univerzity v Brně. Loni zveřejnily výsledky analýzy, podle které až polovina pachatelů znásilnění dětí dostává tresty pod dolní hranicí trestní sazby. Hrozí jim 5 až 12 let, ale reálně jim soudy vyměřují od 3 do 8 let. A právě ten tříletý trest může být podmíněný.

Čtěte také

V rozhodování třeba právě Krajského soudu v Brně nemusíme chodit pro příklad nijak hluboko do historie. Loni na konci srpna vzbudil mediální pozornost případ muže z Břeclavska, který dostal za znásilnění a pohlavní zneužití několika chlapců v průběhu více let podmíněný trest.

Jak by měli lidé, kteří se stanou obětí znásilnění nebo jsou nuceni k sexu pod různými pohrůžkami, postupovat?

Promluvit si s někým, komu důvěřují, a obrátit se na policii. Ale z výzkumů, které se tématu věnují, dlouhodobě vyplývá, že ohlášených je 5 až 8 % znásilnění. Psychologové se shodují v tom, že pro oběti je problém tuhle skutečnost vůbec jakkoli zveřejnit. Odrazovat je můžou třeba i nízké tresty pro násilníky.

autor: Alena Hesová
Spustit audio

Související