Spory o lázeňský areál v Luhačovicích končí. Město a lázně budou zónu udržovat společně, mají na to smlouvu

30. květen 2018 09:15

Vedení Luhačovic na Zlínsku se po třech letech dohodlo s akciovou společností Lázně Luhačovice na společné údržbě areálu.

Lázně požadovaly podíl města kvůli tomu, že jejich soukromý areál funguje jako veřejné prostranství i pro turisty.

„Radnice bude každoročně firmě dávat 300 tisíc korun na údržbu a polovinu z turistických poplatků,“ uvedla starostka Marie Semelová z ČSSD. Jako náhradu za uplynulé dva roky dá navíc radnice lázním pět milionů korun.

Zastupitelé už loni schválili záměr přispívat lázním na údržbu lázeňského areálu 1,5 milionu korun. Společnosti se však tato částka zdála příliš nízká.

Spory řešil i soud. Lázně město zažalovaly pro bezdůvodné obohacení. Ředitel Lázní Luhačovice Eduard Bláha již dříve uvedl, že společnost dávala technickým službám ročně za údržbu asi tři miliony korun, miliony korun do areálu také investovala. Soud obě strany loni v prosinci vyzval, aby se pokusily najít kompromis při mimosoudních jednáních.

Bláha dnes ocenil, že dlouholetý spor je u konce. "Intenzivní vyjednávání včetně soudního sporu trvalo poslední tři roky, ale toto téma bylo aktuální celých 26 let, kdy veškeré náklady spojené s areálem nesly jen naše lázně," uvedl ředitel. Podle něj však zatím není vyřešen příspěvek od ostatních podnikatelů, kteří areál užívají.

Do areálu mají volný přístup obyvatelé i návštěvníci města, včetně hostů ubytovaných v konkurenčních hotelech či penzionech.

Podpis smlouvy o údržbě areálu v Luhačovicích

Související