Stavbaři by se už na jaře příštího roku mohli pustit do propojení skiareálů ve Špindlerově Mlýně

12. říjen 2021 08:33

Stavební práce na propojení skiareálů ve Špindlerově Mlýně by mohly začít na jaře příštího roku. Jeho vedení už má téměř všechna potřebná povolení. Půjde o propojení lyžařských areálů Medvědín a Svatý Petr. Přibydou nové lanovky, desetimístná kabinka k Medvědínu a šestisedačka s bublinou na straně ke Svatému Petru. Vzniknou nové sjezdovky. 

Čtěte také

Parkovací terminál bude stát u Labské přehrady. Na jeho střeše budou dolní stanice lanovek. Cílem rekordní investice je komfort pro lyžaře, moderní zázemí a zklidnění dopravy.

„Většina všech povolení a papírů už je vyřešena, teď se primárně řeší stavební povolení, které jsme už podali. Takže to běží," říká za skiareál Špindlerův Mlýn Adam Svačina.

Půjde o rekordní miliardovou investici. Na projektu středisko spolupracuje s městem, které je vlastníkem pozemků a to nejen v místě parkovišť, ale také pod sjezdovkami a lanovkami.

Čtěte také

„A společnost Melida je investorem stavby. Po ukončení výstavby, pokud dojde k podepsání smlouvy, která již byla uzavřena, tak vyřeší vlastnické vztahy," tvrdí nezávislý starosta Špindlerova Mlýna Vladimír Staruch.

Skiareál před letošní zimní sezónou upustil od velkých investic a peníze půjdou jen do nejnutnějších oprav a údržby.
„U nás aktuálně připravujeme investice jen toho nejnutnějšího rázu. To znamená, že jde o provozní investice. Nebudeme dělat žádné velké investice jako tomu bylo každý rok v předchozích letech. Samozřejmě je to důsledek toho, co bylo u loňské zimní sezóny."

Čtěte také

Pokud bude letošní zima bez jakýchkoliv omezení a proběhne standardně, ne jako ta loňská, mělo by se podle Adama Svačiny začít se stavebními pracemi na jaře příštího roku.
„Bude záležet na tom, jakým způsobem proběhne letošní zima. Od toho se bude všechno odvíjet."

Radnice si od tohoto společného projektu slibuje hlavně zklidnění dopravy.
„Předpokládáme, že hlavně jednodenní lyžaři budou mít možnost si vybrat, kam z tohoto jednoho místa vyrazit lyžovat, ať už to bude Svatý Petr nebo Medvědín. A bude to znamenat daleko menší pohyb vozidel."

Bude to ale také znamenat spoustu změn a úprav, které bude muset město udělat.

„Budeme muset také nastavit provoz těch parkovišť. S tím bude souviset s největší pravděpodobností i změna linek skibusů, pohyb skibusů. A celkově dopravu a obslužnost budeme muset přizpůsobit této výstavbě," dodává starosta Vladimír Staruch.

Spustit audio

Související