Středomořská houba uprostřed Prahy. Realita letošního horkého léta

10. srpen 2018

V českých lesích se začínají vyskytovat teplomilné houby ze subtropů. Letos se přímo uprostřed Prahy objevila velice vzácná houba mřížovka červená.

„V předchozích letech byla velice vzácná na Slovensku, letos jsme ji pozorovali na jedné pražské zahradě. Mřížovka červená rozhodně není jedlá. Velmi silně totiž zapáchá, podobně jako například hadovka smrdutá,“ říká pardubická mykoložka Tereza Tejklová.

Hřib Dupainův

Už před pár lety se na jižní Moravě objevila hřibovitá houba hřib Dupainův, což je další středomořský druh. Tento hřib má červenou barvu klobouku se žlutým lemováním.

Nad pevností Hanička se letos vyskytla bolinka černohnědá. „Z tohoto nálezu jsem měla velkou radost, protože je to vzácná, zákonem chráněná houba. Jedná se o tvrdohoubu, která roste ve velmi suchém počasí. Houbaře ale rozhodně svým vzhledem nenaláká, protože vypadá tak trochu jako zaschlý exkrement,“ říká s úsměvem mykoložka Tereza Tejklová.

Subtropické houby v květináči

Teplomilné houby můžete objevit i doma, v květináči s pokojovkami.

„Jedná se o drobné houby, hlavně bedly. Nejběžnější je ostře žlutá bedla cibulkotřenná neboli bělohnojník sírožlutý. Jsou to drobné subtropické houbičky, které květinám nijak neublíží. Ale určitě je nekonzumujte,“ varuje Tereza Tejklová.

Kde hledat jedlé houby

I hřibovité houby se dají najít, ale vzhledem k teplu jsou hodně červivé. Lepší je to s křemenáči a kozáky, případně hřib kovář je odolnější vůči červivosti. Můžete zkusit Šumavu, která většinou nezklame nebo vyšší polohy Jeseníků, Krkonoš nebo Beskyd, kde víc pršelo.

Spustit audio