Studiu se nevěnují jen děti, ale také faráři. Broumovský děkan Martin Lanži se učí církevní právo

9. prosinec 2020 08:52

Farou broumovského děkanství byl pravidelně slyšet hlas profesorů vyučujících církevní právo. Farář Martin Lanži se totiž dal na studium tohoto oboru. Protože byly ale školy na podzim kvůli pandemii koronaviru uzavřené, musel se teď několik týdnů - stejně jako ostatní studenti - učit z tepla domova.

Distanční výuka se v poslední době netýkala pouze žáků, ale také lidí, kteří studují už v dospělém věku. Čemu se věnuje farář Martin Lanži?

Čtěte také

„Věnuji se církevnímu právu, protože máme poslední roky hodně svateb a ne vždy je možné daný pár oddat. A jelikož je toho opravdu relativně hodně, už mne nebavilo telefonovat stále kolegovi, kamarádovi, jak to vlastně je, a také proto, abych dělal také ještě něco jiného, než jen opravy kostelů, se věnoval také víc lidem."

Podnětem k tomu, aby začal studovat církevní právo, tedy byl nárůst svateb. Můžeme se dozvědět na nějakém příkladu, o jaké problémy se jedná?

„Zásadní informací je, že církev nerozvádí. V církvi neexistuje rozvod manželství. A co je úkolem lidí z oblasti církve, zjistit, zda-li dané manželství bylo uzavřeno platně."

Úplně laická otázka. Věřící člověk se tedy nemůže dvakrát či třikrát za život oženit nebo vdát v kostele?

„To je ta správná otázka. Tam je ten kostel, přesně tak. Když budu mluvit za katolíky, tak katolík je vázán formou uzavření manželství. Pokud má katolík svatbu na úřadě a nikoliv v kostele, tak z pohledu církevního práva je ten sňatek před církví neplatný."

Čtěte také

Co to přesně pro Martina Lanžiho znamená, že vystuduje církevní právo. Získá nějaký titul jako například JUDr. nebo je to v církvi jinak?
„Je to podobné. Současná forma studia normálně probíhá v Brně, tak mohu říct, že teď, když máme distanční výuku, tak je to celkem příjemné. Nemusím jednou za měsíc do Brna."

„Mým cílem je v této chvíli udělat si takový vyšší kurz. Nevnímám, že bych chtěl pokračovat na ten první stupeň, což je takzvaný licenciát práva. Tam se nevidím. Opravdu jde spíš o to, připravit takzvanou žalobu. To není žádné negativní slovo, to je terminus technicus. Tedy připravit podklady, to bych si přál. I to zabere poměrně hodně času," dodává Martin Lanži.

Výuka církevního práva na dálku se koná jednou týdně. Broumovský farář doufá, že studium ukončí do dvou let.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související