Svátky růží na opočenském zámku. Interiér ozdobila tisícovka královských květin z celého světa

6. červenec 2021 10:22

Opočenský zámek na Rychnovsku v těchto dnech oslavuje vznešenost a krásu růží. Tradiční svátek slaví už po dvanácté. V zámeckém interiéru jsou desítky květinových vazeb, na které zahradnice použily přibližně tisícovku růží z celého světa. 

Se zahradnicí Lucií Hvězdovou obdivujeme hned v přízemí opočenského zámku první květinovou vazbu, která nám přišla do cesty. Jde o rudé růže.

Čtěte také

Jak zdejší květinová aranžmá vznikají?
„Barva růží už je předem vybraná, protože musíme vycházet z prostředí interiéru v jakém se právě nacházíme. Aby se tam barva jednak hodila a také vynikala. Aby nepřišly do tmavého pokoje tmavou barvu růží, kde by to zaniklo."

Konečná podoba samotných kytic je čistě na vaší režii a závisí na vaší fantazii?
„Převážně ano. Pomáhají mi i kolegyně, které nechám také improvizovat."

Kastelán Tomáš Kořínek má také při květinové výzdobě své slovo?
„My obvykle přidáme pouze téma. Letošní ročník je věnován 250 letům spojení rodu Colloredo s rodinou Mansfeldů. Takže k tomuto výročí jsme stanovili téma, které jsme zadali paní zahradnici a potom už samotné vazby necháváme čistě na ní a na jejích kolegyních, které jsme pozvali ze zámku ve Slatiňanech. Je to taková meziobjektová spolupráce."

Opočenský zámek na Rychnovsku oslavuje vznešenost a krásu růží

Jdeme se podívat na jedno dílo, které je pro letošní ročník mimořádné.
„Zavedeme vás do reprezentačního salonu, kde máme udělány z maličkých růží dva erby rodin Colloredo a Mansfeldů. Je to přiděláno na stěně."

Čtěte také

Cestou míjíme další krásná aranžmá z růží.
„Jdeme se podávat do nejhonosnější místnosti na zámku, do reprezentačního salonu. Využili jsme toho, že se momentálně vyrábí rám na krb a chybí nám tu obraz. Takže jsme připevnili rámy na stěnu a máme zde takovou improvizovanou výzdobu."

Když pan kastelán přišel s tím, že budete tvořit z růží erby, co jste si řekla?
„Že to v životě nezvládnu. Zrovna tyto erby vypichovaly kolegyně ze Slatiňan. A když se dozvěděly přání našeho pana kastelána, tak říkaly, že to není jen tak. Ale dopadlo to dobře."

Jak moc zásadní jsou svátky růží pro opočenský zámek?
„Určitě velmi. Je to největší květinová výstava, kterou tady na zámku máme. A jde už o 12. ročník, takže se jedná o tradici, na kterou vždy zavítá kolem 3 000 lidí. Takže jsem opravdu zvědavý, jestli tento rekord v letošním roce překonáme."

Areál opočenského zámku je jedinečným souborem památek v průběhu pěti století

Svátečně vyzdobené interiéry budou těšit návštěvníky opočenského zámku až do úterního podvečera.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související