TIPY NA VÍKEND: Tankový den v Lešanech, drakiáda nebo oslavy sklárny v Nižboru

1. září 2023

Užijte si víkend s našimi tipy na zajímavé akce.

Tankový den v Lešanech

Tankový den v Lešanech

Nově zaváděný tank do výzbroje Armády české republiky – Leopard 2 – bude hlavním tahákem letošního 19. Tankového dne ve Vojenském technickém muzeu Lešany. Návštěvníci se mohou v sobotu také těšit na ukázku různých konstrukčních škol, které byly při výrobě tanků používány. Samozřejmostí je i bojová ukázka.

Brány areálu Vojenského technickému muzea Lešany u Týnce nad Sázavou se otevřou v 9:30 a vstup je zdarma.

Hobby horse závody

Hobby horse závody v Zooparku Nehvizdy

Hobby horse závody se konají v sobotu od 11 hodin v Zooparku Nehvizdy. Pořádá je Asociace chovatelů miniaturních koní ve spolupráci se Zooparkem. K vidění bude parkur, skok mohutnost, barrel racing, štafetový parkur dvojic. 

Od 13 hodin si děti můžou dát pomalovat obličej a ve 14:30 pokřtíme mládě plameňáka. Následuje vyhlášení vítězů. Občerstvení je zajištěno. Více zde.

Drakiáda v Benešově

Pouštění draků

V sobotu od 15 hodin  se koná klasická drakiáda s kapelou a aktivitami pro děti v parku Klášterka. Vlastního draka na pouštění s sebou!

Nenechte si ujít také koncert moderní dětské kapely Pískomil se vrací
a další bohatý program: skákací hrady, soutěže o ceny pro nejhezčí draky, soutěž o nejvýše letícího draka, dětské kreativní dílny, discGolf s frisbee nebo bublinkovače. Více zde.

Oslava 120 let sklárny Rückl v Nižboru

Foukání skla

Přijďte a zažijte sklárnu Rückl, která je tu s námi už 120 let. Čekají vás komentované prohlídky, zážitky v podobě foukání skla a broušení sklenic. Zábava, hry, malování na obličej, slosovatelné vstupenky o originální ceny a k vyzkoušení budou i dobová řemesla.

Uvidíte křišťálové skvosty z historie a současnosti sklárny Rückl v Nižboru. V areálu pro vás bude také připraveno teplé i studené občerstvení a lokální pivo. Začínáme v 10 hodin. Více zde.

autor: djo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.