U teplického soudu padly tresty za pokus o neoprávněný prodej aut do Ruska

24. duben 2024 15:56

24. dubna udělil okresní soud v Teplicích za porušení protiruských sankcí peněžitý trest a zákaz činnosti. Cizinec žijící v Teplicích musí zaplatit 300 000 korun a z účtu mu propadnou v přepočtu víc než tři miliony korun ve prospěch České republiky. Vedle toho nesmí 20 měsíců obchodovat s auty. Před dvěma lety se pokusil zákazníkům v Rusku prodat tři luxusní vozidla.

„Budeme s klientem zvažovat, zda má smysl podávat odvolání nebo nikoliv,“ uvedl po vynesení rozsudku obhájce Leonid Kušnarenko.

Jeho klient se vyjadřovat nechtěl. Před soudem svého činu litoval. Mimo jiné řekl, že si nevšiml sankcí, které omezovaly hodnotu vyvážených aut. Přijal prohlášení viny.

Rozsudek plně vyhověl návrhům obžaloby

Řízení před soudem to zjednodušilo. „V podstatě setrval na svém doznání z přípravného řízení, proto bylo v řízení před soudem upuštěno od dokazování jeho viny. Řízení se soustředilo pouze na otázky vedoucí ke zvážení rozhodnutí o trestu,“ přiblížil státní zástupce Jan Scholle.

Práva na odvolání se státní zástupce vzdal. „Rozsudek v podstatě vyhověl ve všech bodech návrhům podaným ze strany obžaloby,“ vysvětlil Scholle.

Jan Scholle také popsal, jak se na případ přišlo: „Banky i finančně analytický úřad mají povinnost obecně sledovat bezhotovostní peněžní toky na území České republiky. Takže tam došlo k takzvané kontrole klienta – to se může stát každému z nás, že nás banka vyzve, abychom doložili původ a důvod nějaké transakce. A tam už právě začaly vznikat ty pochybnosti.“

Muž z Petrohradu se prodej vozidel snažil zprostředkovat přes Bělorusko

45letý muž pochází z Petrohradu, do Česka přišel před 14 lety. S rodinou žije v Teplicích. Prodej aut v květnu 2022 chtěl zakrýt tím, že obchod zprostředkoval přes Bělorusko.

Vozidla zůstala na území Německa. Peníze tam zčásti odešly, zbytek byl zajištěn na českých účtech. Německý bazar vyrozuměla policie a transakci zrušil.

Jak řekl státní zástupce Jan Scholle, peníze propadly státu proto, že je klienti poskytli za nedovoleným účelem. „Pokud poskytne člověk peníze za nedovoleným účelem, bylo by to amorální, požadovat jejich vrácení,“ shrnul.

Obhajoba navrhovala podmíněné zastavení trestní věci – především z obav ze zrušení trvalého pobytu v České republice pro obžalovaného. Předsedkyně senátu Dana Kolářová to označila za nepravděpodobné. „To odsouzení, které zatím není pravomocné, na pana obžalovaného nemusí mít takový dopad, že by mu byl zrušen trvalý pobyt. A nelze to ani předpokládat.“

Spustit audio

Související