Ústecké krematorium začalo po téměř roce opět plně sloužit veřejnosti

15. říjen 2020 09:35

Ústecké kramatorium začalo znovu plně sloužit veřejnosti. Za téměř rok, kdy ho od soukromé firmy převzalo město, se opravovalo a prováděly se další úpravy. Práce přišly zhruba na šest milionů korun. Nejvíce stála generální oprava spalovací pece.

Obřadní síně a další prostory pro veřejnost jsou nově vymalované a upravené. Dělníci ještě dokončují opravy nádvoří v novém krematoriu – pod ním je totiž technické zázemí.

„Jedním z problémů byly posuvy podloží – na to už byly posudky a na základě stabilizace podloží se pak prováděly úpravy. Dalším úkolem bylo zaizolovat ten objekt tak, aby nedocházelo k pronikání vody do těch spodních prostor. Následně bychom chtěli znovu zprovoznit chladicí zařízení a do rady města půjde žádost na nákup nových mrazicích boxů,“ vysvětlil vedoucí odboru dopravy a majetku ústeckého magistrátu Dalibor Dařílek.

Nádvoří a okolí obřadní síně starého krematoria je také obnovené

Doplnil také, jaká další vylepšení zanedbané budovy nového krematoria město připravuje: „Město dále zpracovává projekt na rekonstrukce rozvodů elektřiny a zároveň bude připravovat do rozpočtu žádost na pořízení nové kremační linky, a to komplet – to znamená s rekuperací, s rozvody topení po celém objektu tak, aby to splňovalo ty nejpřísnější požadavky.“

V tomto případě jsou odhadované náklady kolem 20 milionů korun.

Další skoro půl milion korun stály úpravy v areálu starého krematoria. Tam Městské služby podle Martina Maty opravily budovu se správou hřbitovů a pohřební službou i obřadní síň a okolní prostory.

Opravy i důstojnějšího prostředí se dočkala správní budova

„Je to vlastně poslední služba, kterou město může vykonat a myslím si, že se sluší a patří, aby to bylo slušné a důstojné,“ shrnul Mata.

„Opravovala se celé podlaha, zdi – zvenku je to vidět nejvíc, byly tam různé praskliny, takže se jela celá rekonstrukce od začátku,“ doplnila k vylepšením starého krematoria vedoucí hřbitovů a pohřební služby městských služeb Eva Lanzendörferová.

Spustit audio

Související