V Chrudimi vrací ptáky do města. Postavili jim 140 nových budek

22. únor 2022 11:32

Chrudimské parky, zahrady, ale třeba i sídliště. Všude tam se teď objevily nové ptačí budky. Je jich přes sto a má to být způsob, jak malé pěvce přilákat do města. Pokud se to podaří, vznikne zároveň jedna velká interaktivní non stop učebna přírodopisu.

Autoři nápadu mluví hlavně o dvou důvodech. První je, že mezi lidmi nabírá v posledních letech na oblibě pozorování ptáků třeba u krmítek a že by bylo dobré tuhle zálibu přivést do města. A druhý důvod je zdravotnická role ptactva. Živí se hlavně hmyzem a tím pádem můžou být prospěšní pro zeleň, protože stromy a keře zbaví případných škůdců. A proto stojí za to připravit ptákům lepší podmínky pro hnízdění.

Čtěte také

Budek různých typů a velikostí je v Chrudimi skoro 140. Takzvané sýkorníky pro drobnější ptáky, špačkovníky pro větší a několik kusů speciálních budek pro netopýry. Město má vybraných devět jako Městský park, park Střelnice, Klášterní zahrady, ale i sídliště Rozhledna, Leguma nebo U Stadionu. Každá budka má GPS souřadnice, aby bylo možné vytvořit celý systém a sbírat data.

Automatická krmítka

Budkami ale všechno jen začíná. V plánu jsou i samonásypná krmítka a informační panely. A hlavně pravidelné kontroly, jestli se budky podařilo zabydlet a kým. Každý rok by tak mělo mít městu zprávu, jestli se nápad uchytil. A informace o stavu ptačí populace bude možné využívat třeba i při různých vzdělávacích programech.

Spustit audio

Související