V DAB+ je prostor i pro příležitostné stanice

28. únor 2024

Digitální rozhlasové vysílání nabídne také v Česku prostor pro celou řadu stanic. Praxe ukáže, zdali se multiplexy dokážou zaplnit. DAB+ ale může nabídnout i vysílání příležitostných stanic, tedy programů, které jsou posluchačům k dispozici pouze po omezenou dobu. Toto vysílání si vyzkoušel i provozovatel stanice coloRadio.

Čtěte také

„Máte DAB+ rádio v autě, kuchyni nebo obýváku? Ponechte znovu proběhnout vyhledávání kanálů. Nyní můžete přijímat náš dočasný speciální program coloXTRA na digitálním rádiu v Drážďanech. Od deseti hodin jsme pro vás ve vysílání. Až do 20. února pro vás připravujeme propracovaný lokální program pro Drážďany, který reflektuje aktuální témata a městskou občanskou společnost. Vyplatí se naladit!,“ lákal začátkem února provozovatel coloRadia.

coloRadio je možné naladit jako součást DAB+ multiplexu Region Dresden na kanálu 7A. Tato síť pokrývá svým signálem i část Čech a do budoucna by se měl její zásah ještě zvýšit. České Radiokomunikace mají kmitočtový příděl v tomto frekvenčním bloku na vysílači Praha – Žižkov pouze do konce května. Poté by neměl být problém na externí anténu s dobrým výhledem na sever naladit signál z kóty Löbau. Příjem stanice coloRadio Extra naopak nebyl díky kanálu 11A možný.

autor: lukpo
Spustit audio

Související