V Pardubicích se na stromech objevují pítka pro ptáky

19. červen 2018 10:05

Na pardubickém sídlišti Dubina jsou na stromech ptačí budky. Teď malá radnice přidává i pítka pro ptáky. Celkem bude napajedel pro opeřence 6 za přibližně 600 korun a  úředníci vybrali místa, kde ptáci nemají přirozenou možnost přístupu ke zdroji vody.

Starosta obvodu Vítězslav Štěpánek (ODS) vysvětlil, že kvůli suchému počasí trpí ptáci nedostatkem vody: „V posledním období nás sužuje suché počasí, trpí tím nejen rostlinstvo ale i živočichové. Proto jsme se jim snažili alespoň málo pomoci. Městský obvod pro ně pořídil venkovní pítka.“

Vysaďte si na sídlišti vlastní strom, vyzývá pardubická Dubina

Sídliště Dubina v Pardubicích

Lidé z Dubiny můžou své okolí zkrášlit vlastní zelení.  Vzít mladý stromek a vykopat pro něj jámu na libovolném místě ale nejde. Ve městech bývají pod zemí různé sítě, ne každá dřevina se hodí. Radnice na pardubickém sídlišti Dubina ale zájemcům poradí.

Budou umístěna na místa, kde ptáčci nemají přístup k jinému zdroji vody. Pítka budou postupně na stromech přibývat, jedno stálo radnici přibližně sto korun.

Vodu do napajedel bude zatím dolévat starosta, ideální by podle něj ale bylo, kdyby si to do budoucna lidi vzali za své a když by viděli, že už tam nic není, tak vodu třeba z PET lahve dolili.

Spustit audio