V rybníku Rosnička na Svitavsku hromadně uhynulo 9 tun ryb

3. srpen 2018 10:10

Candáty, sumce, úhoře i amury můžete vidět ve svitavském rybníce Rosnička. Dnes ovšem ne na udicích rybářů, ale uhynulé na hladině vodní nádrže, nebo v kontejnerech připravených k odvozu do kafilerie. Ryby v tomto rybníce hromadně hynou.

Rybář Zdeněk Ryšavý přivezl na člunu uhynulé ryby a traktor je odváží pryč. „Všechny rybí druhy tam byly a teď už se sbírá jen to, co vyplave ze dna nebo co se nepobralo v předchozích třech dnech. Kompletní rybí obsádka. Z těch nejznámějších kapři, amuři, sumci, štiky, candáti, okouni, cejni.“

O problému ví od úterního rána, kdy se ryby začaly objevovat na hladině. „Jako první se začala otáčet bílá ryba, pak během dne se to rozjelo. Nejpravděpodobnější příčina je rozklad sinic a toxický odpad ze sinic zapříčinil hromadný úhyn. Odebrali jsme vzorky, je to odesláno na Mendelovu univerzitu kvůli rozborům, aby se vyloučily jiné vlivy. Zatím po konzultacích s kolegy z Rybářství Litomyšl je nejpravděpodobnější příčina intoxikace,“ vypráví smutně Zdeněk Ryšavý.

Nejhorší rybí katastrofa za 50 let

„Za 52 let, co jsem členem, takovou katastrofu nepamatuju. Co jsem mluvil s ostatními, tak odvezli asi 90 metráků uhynulých ryb do kafilerky. To je neštěstí. Ta voda bude mrtvá, to není záležitost několika měsíců. Tam byly sinice, najednou je z toho nějaké mléko nebo co, kyslík nula. I úhoři, kteří přežívají v bahně, vylézají na břeh,“ říká rybář Miroslav Kusák.

Starosta David Šimek říká, že problémy rybníku Rosnička řeší město už dlouhodobě. Letos i s odborníky, kteří doporučili co dělat, aby se sinice nemnožily. „Dokončujeme studii a v rámci studie byly odebírány pravidelně vzorky vody, zjišťováno podloží, kvalita vody, výška bahna a podobně. Na základě této studie jsou navržena opatření, která by se na rybníce udělat měla. Ta opatření se ale pohybují v řádech stovek milionů korun. Než se připraví projektová dokumentace a navrhne se scénář, tak je to záležitost několika let,“ doplňuje starosta.

Tolik uhynulých ryb na Rosničce jako letos rybáři v minulosti nikdy sbírat nemuseli.

Spustit audio