V Rymicích na Kroměřížsku máte jedinečnou příležitost ponořit se do atmosféry dávno zašlých časů

V Rymicích můžete navštívit i kovárnu, sedlářskou dílnu, větrný mlýn nebo expozici o větrném mlynářství na tvrzi, kterou vlastnil slavný Albrecht z Valdštejna. A nejen to.

Do Rymic jsem jela s jasným cílem. Navštívit tamní areál památek lidového stavitelství východní Hané, jinak řečeno skanzen. Představovala jsem si, že všechny objekty najdu na jednom místě, jeden po druhém si prohlédnu a pak vám o nich budu vyprávět. Ve skutečnosti to dopadlo trochu jinak. A víte co? Než vám řeknu o svém zážitku, představím vesničku samotnou.

Rymice jsou necelých pět kilometrů od Holešova a 15 kilometrů od Kroměříže. Národopisně spadají do východní Hané. První zmínka o nich je z konce 14. století a figuruje v ní jméno Záviše z Dobrotic. Podle historiků měly Rymice hodně majitelů. Byl mezi nimi i slavný vojevůdce Albrecht z Valdštejna a taky olomoučtí jezuité. Nepřehlédnutelnými památkami v obci jsou renesanční tvrz, kostel sv. Bartoloměje, budova školy a stavby lidové architektury. V Rymicích žije asi šest set obyvatel.

Čtěte také

Malebná a klidná vesnička je okouzlující. To bylo hodně povzbudivé zjištění při mé návštěvě. Asi bych už měla konečně prozradit, co se mi přihodilo. Když jsem dorazila na místo, tak jsem zjistila, že je po sezoně, takže už jsem si nemohla prohlédnout interiéry původních chalup a chaloupek, v kterých dříve skutečně místní lidé žili. Jinak jsem se ale o areálu dozvěděla dost informací. I když v případě rymického skanzenu slovo areál není ten správný výraz. Domky totiž nejsou seskupené v jednom prostoru, ale jsou na několika místech vesnice. Přesně tam, kde si je tamní lidé postavili na konci 18. a 19. století. Právě toto historické období dokumentují i jejich interiéry. Hliněné stavby mají doškové nebo šindelové střechy.

Když jsem se vsí procházela, viděla jsem je i přímo v jejím centru. Překvapilo mě, že jsou součástí zástavby dnešních domů, dokonce se jim vyrovnávají i velikostí. Toto spojení je unikátní a vypovídá o citu a úctě k minulosti při zakládání rymického muzea. Jeden dům stojí naproti kostela. O pár desítek metrů dál je stará kovárna a těsně před obecním úřadem ještě sedlářská dílna. Další historické objekty jsou pak v místní části Hejnice. Dějiny obce říkají, že ji postavili pro své poddané majitelé nedaleké tvrze. Nakonec ten můj výlet nevyšel úplně naprázdno. Na příště jsem si ještě nechala zmínku o tvrzi, má zajímavou historii.

Spustit audio

Související